Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türkiye ekonomisinin dalgalanmalara karşı son derece hazırlıklı ve dayanıklı bir makro ekonomik yapıya sahip olduğunu belirterek, 'endişe edecek bir durum olmadığını' söyledi.

Numan Kurtulmuş, Türk Dil Kurumu tarafından Ankara Hilton Otel’de gerçekleştirilen, ‘Türkçe’nin Köken Bilgisi Sözlüğü’ çalışma toplantısının sonuç oturumuna katıldı. Toplantı öncesi gazetecilerin sorularını cevaplayan Kurtulmuş,
dün yapılan ekonomi zirvesinde alınan kararlar ve doların yükselişi ile ilgili bir soru üzerine, şunları söyledi:

"ABD ve Avrupa Merkez Bankası arasındaki para politikaları bakımından farklı uygulamalar, Ukrayna krizi gibi çok farklı nedenlerle birlikte Türkiye'nin iç faktörlerinden kaynaklanmayan yeni bir durum ortaya çıkmıştır. O yüzden malesef dolar aşırı derecede değerlenmiştir. Bütün bunlarla alakalı atılacak adımlar var. Ancak şunu ifade etmek isterim, döviz kurlarında karşılaştığımız sorun, altını üstünü çizerek ifade ediyorum; Türkiye'nin ekonomik yapısından kaynaklanan bir sorun değildir. Aynı zamanda kalıcı bir sorunda değildir. Ümit ediyoruz ki çok kısa süre içerisinde dünya ekonomisindeki gelişmeler belli bir dengeye oturur ve Türkiye'deki döviz kurları da normal bir seviyeye gelir. Bu konuyu en ayrıntısına kadar dünkü toplantıda tartıştık dolayısıyla endişe edecek bir durum yok. Türkiye ekonomisi bu tür dalgalanmalara son derece hazırlıklı ve dayanıklı bir makroekonomik bir yapıya sahiptir. Bundan sonra ekonomideki temel hedefimizde 2023 hedefine doğru giderken hem ekonomik hem siyasi alandaki reform iradesini arttırarak devam ettireceğiz ve bu reformların sürmesi ile eş zamanlı olarak Türkiye ekonomisinin üretim kabiliyetini artıracak adımları gerçekleştireceğiz."

"GEREKLİ AÇIKLAMAYI TDK’YA BIRAKIYORUM"

Kurtulmuş, TDK sözlüğünde 'müsait' kelimesinin açıklama bölümünde yer alan tanıma ilişkin tartışmalar hakkında ise Konun siyasi olmadığını belirterek, gerekli açıklamayı da TDK’ya bıraktığını söyledi. Kurtulmuş, "Biz de dün kamuoyundan haberdar olduk. Konu siyasi bir konu değildir. Konu bilimsel bir konudur. Sadece TDK’nın sözlüğünde değil daha önceki sözlüklerde de o şekilde yer almış bir ibare var. Dolayısıyla TDK gerekli incelemeleri yapacak ve bu konu ile ilgili gerekli açıklamaları bilimsel çerçevede yapacaktır. Dolaysıyla bunun siyasi bir tartışmaya dönüşmesi hele hele TDK’yı yıpratmaya yönelik bir tartışma haline gelmesine müsaade etmemek lazım. Gerekli açıklamayı TDK’ya bırakıyorum. Önümüzdeki günlerde TDK bunu açıklayacak. Kadına hakaret niteliğinde, kadını aşağılayan bir yaklaşım varsa TDK çalışmaların ardından bunu düzeltir. Mesele bir ilmi çerçevede ele alınmalıdır gerekli açıklamayı da TDK yapacaktır." şeklinde konuştu.