Türkiye’nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu kuru incirin, 2015/16 sezonunda ilk ihracat tarihini belirlemek için biraraya gelen Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Genel Kurulu, Kuru Meyve Sektör Kurulu’nun önerdiği 2 Ekim 2015 Cuma gününü ilk ihraç tarihi olarak oybirliğiyle belirledi. Türkiye’de kuru incir ihracatı yapan firmaların davet edilmesiyle toplanan genel kurul tarafından önerilen tarihin onaylanması suretiyle alınan bu karar, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Ekonomi Bakanlığı’nın onayından sonra uygulamaya geçecek.

Türkiye’nin 2015/16 sezonu kuru incir rekoltesinin 74 bin 505 ton olarak tahmin edildiğini belirten Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, hava şartlarında olumsuz bir gelişme olmaması halinde güzel bir sezona hazırlandıklarını belirterek, sezonun hem kuru meyve sektörüne hem de Türkiye’ye hayırlı olmasını diledi.

İHRACAT 53 BİN TONU AŞTI, FRANSA İLK SIRADA

Türkiye’nin 14 Ekim 2014-31 Ağustos 2015 arasında, 53 bin 414 ton kuru incir ihracatı karşılığı 236 milyon 796 bin dolar döviz elde ettiğini dile getiren Celep, “Kuru incir ihracatında Fransa, 38 milyon 732 bin dolarlık tutarla ilk sırada yer alırken Almanya 36 milyon 98 bin dolarla ikinci, ABD ise 17 milyon 906 bin dolarla üçüncü sırada yer aldı. Kuru Meyve Tanıtım Grubu’nun hedef pazar olarak belirlediği Çin Halk Cumhuriyeti’ne ihracatımız ise 5 milyon 604 bin dolar olarak gerçekleşti.” diye konuştu.