Dünya kuru kayısı ihtiyacının yüzde 70’ini karşılayan Malatya’da kuru kayısının taban fiyatının 15 TL olması kararlaştırılmasına rağmen hasat sonrası pazara çıkan en kaliteli ürün 9 TL’den alıcı buluyor.

Kentte, Şubat ayında vali, milletvekili ve ihracatçılar tarafından taban fiyatı 15 TL olması kararlaştırılan kuru kayısı piyasa değerleri belirlenen asgari rakamların uzağında kaldı. Şehirde tarımsal ürünlerin borsası olarak bilinen Şıra Pazarı’nda en kaliteli kuru kayısı ürünü en fazla 9 TL’den alıcı buluyor. Üreticiler, ürünün hak ettiği değeri görmediğinden yakınıyor.

'MİLLETVEKİLLERİNİN SÖZÜ HAVAYA GİDİYOR'

Battalgazi Ziraat Odası Başkanı Mehmet Başer, kayısı üreticilerinin sıkıntılarla boğuştuğunu belirtti. Taban fiyatı 15 TL olarak belirlenen kayısının en fazla 9 TL’den satılabilmesini ‘kent çiftçisinin yazgısı’ olarak nitelendiren Beşer, şunları söyledi: “Vali, milletvekilleri ve ihracatçılar hep bir araya gelmiş. Bir karar almışlardı. Bizim Malatya çiftçisinin kaderi bu zaten. Şimdi piyasadaki fiyatlar açıklanan taban fiyatın yarısı bile değil. Don açıklanması da yapıldı. 5 sene önce dönüme 150 TL verdiler, 5 sene sonra dönüme 41 TL gibi komik bir para verdiler. Bizleri hayal kırıklığına uğrattılar. Sıkıntılar çok büyük. Bugün milletvekillerinin sözü havaya gidiyor. Biz ne diyebiliriz ki. Ayrıca kayısı üreticilerine ödenen zirai don destekleri borçları nedeniyle banka tarafından kesiliyor.”