Türkiye’de yaşanan gelişmelerin Kuşadası turizmine etkileri ve alınabilecek önlemler, Kuşadası’nda belediye tarafından düzenlenen toplantıda masaya yatırıldı. Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı tarafından düzenlenen ve politik, diplomatik ve askeri alanda yaşanan olumsuzlukların turizme yansımalarının ele alındığı toplantıda yaşanan krizi aşmak için ortak hareket etmek gerektiğine dikkat çekildi.
Kuşadası Belediyesi Başkanlık makamında yapılan toplantıya Belediye Başkanı Kayalı’nın yanı sıra CHP Kuşadası İlçe Başkanı Nail Özazman, MHP Kuşadası İlçe Başkanı Mustafa Bayraktar, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Kuşadası Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Osman Eralp Çolakoğlu, Kuşadası Kent Konseyi Başkanı İsmail Tezgel, Kent Konseyi Sekreteri Yavuz Yora, Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, Kuşadası Şoförler ve Otomobilciler Derneği Başkanı Hüsnü Öten, Kuşadası Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Halit Şakar, Aydın Turist Rehberleri Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ozan Sayın, TÜRSAB Kuşadası Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Fahrettin Çiçek, Kuşadası Otelciler ve Yatırımcılar Derneği Başkanı Tacettin Özden ve Kuşadası Limanı’nı işleten Egeports Genel Müdürü Aziz Güngör katıldı.
Toplantıda konuşan Başkan Kayalı, yaşanan gelişmelerin tüm Türkiye’de olduğu gibi Kuşadası turizmine de olumsuz etki ettiğine dikkat çekerek, "Önümüzde bizi bekleyen çok daha zor günler var. Fakat biz bu süreci elbirliğiyle atlatabiliriz. Kuşadası hepimizin. Bu süreçte ideolojik farklılıklarımızı ortadan kaldırıp güç birliği yapmalıyız. Kısa ve uzun vadeli planlar yaparak bunları yaşama geçirmek için çalışmalıyız. Öncelikle yerli turiste yönelik tanıtım faaliyetlerimize hız vermeliyiz" dedi.
TÜRSAB Kuşadası Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Fahrettin Çiçek ise, “Olağanüstü hal kararı alınmadan önce Birlik olarak bir takım önlemler almıştık. Fakat bugün yeniden rezervasyon iptalleri almaya başladık. Bu süreci en sıkıntısız şekilde atlatmak için bize düşen ne varsa yapmaya hazırız. Devletin turistik bölgelerdeki esnafa yönelik borç erteleme, faiz silme gibi uygulamalar getirmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bu süreçten en çok esnaf etkilenecek. Bizler de esnafımızın yanında durmalıyız” dedi.
Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan ise bu tip toplantıların daha sık aralıklarla gerçekleştirilmesi gerektiğini belirterek sürecin ancak elbirliğiyle atlatılabileceğinin altını çizdi. Akdoğan, “Biz kurum olarak yaşanan krizden Kuşadası turizminin en az zararı görmesi için tanıtım ataklarımızı sürdürüyoruz. Bu konuda özellikle sosyal medya üzerinde durulması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü sosyal medya günümüzde önemli bir tanıtım mecrası. Bu tanıtımları tüm kurumlarımızla birlikte hareket ederek yapmamızın çok daha faydalı olacağı inancındayım. Bu toplantıları düzenli, gündemli ve sekreteryalı hale getirmeliyiz” dedi.
KODER Başkanı Özden ise kısa vadede yerli turiste, uzun vadede ise Kuşadası’na bir kimlik kazandırmaya yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti. Özden "İlk olarak bu süreçten en büyük zararı gören esnafımıza yönelik devletimizin de desteğini alacağımız çalışmalar yürütmeliyiz" dedi.
Toplantıda 29 Temmuz Cuma günü tekrar biraraya gelinmesine ve toplantıların düzenli hale getirilmesine karar verildi.