Çin malları, bir çok sektörü olduğu gibi çini sektörünü de olumsuz etkiliyor. Kütahya Armada Çini İşletmecisi Suat Duman, Çin malı ürünlerin, Kütahya çinisi olarak satıldığını, ürün bozulduğunda da 'adi çıktı' denilerek, Kütahya çinilerinin adının lekelendiğini söyledi.

“El dekoru bir ürün çıkarıyorsunuz. Porselen çini tabak olsun. El emeği, göz nuru vermişsiniz. Diyelim ki bunun bir birim fiyatı 10 lira. Taklit ürünü Çin'den daha ucuza mal edebilirsiniz.” diyen Armada Çini İşletmecisi Duman, "Kütahya çinisi bugün Çin tehdidi altında. Çin üretimi malı, burada Türk üretimi, Kütahya çinisi gibi sunuyorlar. Müşteri satıcıya güvenerek Çin malı ürünü satın alıyor. İster istemez alınan ürün kalitesiz çıktığında 'Kütahya çinisi adi çıktı, kalitesiz çıktı' şeklinde yorum yapılarak kötüleniyor. Türkiye’nin pek çok yerinde olduğu gibi, Kütahya’nın giriş ve çıkışında ucuz Çin malları satan dükkanlar var. Gümrüklerden bu ürünlerin geçişine izin verilmemeli. Dünya markamız Kütahya çinisine yetkililerin sahip çıkmasını istiyoruz.” diye konuştu.

Çin kökenli ucuz ürünlerin sırrında, ucuz çıksın diye 'kurşun kadmiyum' kullanıldığını ifade eden Suat Duman, "Kurşunun insan sağlığı açısından çok zararları olduğunu herkes biliyor. Kütahya çinisi alırken şunlara dikkat edilmeli: Kütahya çinisinin en önemli özelliği renkleri canlı ve göz alıcı renklerdir. Mat ve pastel renkler yoktur. Buna dikkat edilmesi lazım. Kütahya çinisini elinize aldığınızda bu tabak olabilir, başka bir ürün olabilir farketmez, 'tık, tık' diye vurulduğunda 'tın, tın' diye tok bir ses gelir. Çini alırken kaliteyi kontrol edecek kişinin bunları çok çok iyi bilmesi lazım.” dedi.