Türkiye’de kamu maaşlarının son zamanlarda artması, buna karşın KKTC’de işe yeni girenlere düşük ücret uygulaması, iki ülke arasındaki maaş farkını ortadan kaldırdı.

Memur, öğretmen ve doktorlar naaşlarında Türkiye ile KKTC neredeyse eşitlenirken, polis maaşlarında Türkiye’nin öne geçtiği dikkat çekiyor.

Kıbrıslı uzmanlar, KKTC'de hayat pahalılığının Türkiye’den daha fazla olduğunu belirtirken "Ucuz ülkenin maaşları ile pahalı ülkenin maaşları eşitlendiği zaman, dengeler değişir." diyor.

Türkiye’de yeni başlayan bir öğretmenin aldığı bürüt maaş 2 bin 381 Türk Lirası iken Kuzey Kıbrıs’ta aynı öğretmenin başlangıç ücreti 2 bin 479 lira. Polis memurunun Türkiye’de aldığı maaşta belirgin bir artış yaşanırken son zamlarla 2 bin 714 lirayken bu ücret KKTC’de görev yapan polisler için 2 bin 155 Türk lirası olarak göze çarpıyor. Konu ile ilgili olarak Cihan'a açıklama yapan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Birikim Özgür, Kuzey Kıbrıs’ta hâlâ kara deliklerin kapanmadığını ifade etti. Ekonomist Mustafa Ertanın da bu şartlar da Kıbrıs halkının dünyanın mutsuz olan ülkeleri arasında ilk 3’e girmesinin şaşırtıcı olmadığını kaydetti.

“KKTC’DE KARA DELİKLER KAPATILMADI”

CTP Milletvekili Birikim Özgür, KKTC’de, kamuda sıkıntılara yol açan kara deliklerin kapatılmasına yönelik adımların henüz atılamadığına dikkat çekti. Birikim Özgür, “Bu çerçevede ülkede pahalılık devam etmektedir. Mali sürdürülebilirliğin olacağı imkânlar doğrultusunda kamu çalışanlarına hayat pahalılığının üstünde bir kaynak aktarmaya KKTC hükümetleri henüz sahip olamıyor. İki ülkenin karşılaştırması yapılacaksa, işe reformları karşılaştırmakla başlamak gerekiyor.” dedi.

“KONULARI TARTIŞMAYA AÇMAK LAZIM”

Bunların yanı sıra kamu maliyesi çerçevesinde yapılan ödemelerin arttırılması ve benzeri konuları da tartışmaya açmak gerektiğini aktaran Özgür, özel sektör ve kamu çalışanlarının daha kaliteli yaşam sürmesi için reformların devam etmesi gerektiğini söyledi.

ERTANIN: YAŞAM KALİTESİ GİDEREK DÜŞÜYOR

Ekonomist Mustafa Ertanın da bu şartlar da Kıbrıs halkının dünyanın mutsuz olan ülkeleri arasında ilk 3’e girmesinin şaşırtıcı olmadığını söyledi. Kuzey Kıbrıs’ın, Türkiye’den daha pahalı olduğunu belirten Ertanın, “Ucuz ülkenin maaşları ile pahalı ülkenin maaşları eşitlendiği zaman, adada mutsuzluk artar.” dedi.