Kuzey Kore'nin, uluslararası işbirliğine hız vermek amacıyla, ülke arazisinde 13 özel ekonomik kalkınma bölgesi oluşturmayı amaçladığı bildirildi.

Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA) tarafından bugün verilen bilgide, Kuzey Kore Yüksek Halk Meclisi tarafından onaylanan yeni planla, bu sene ülkenin değişik bölgesinde ekonomik, sanayi, turizm, tarım ve ihracat gibi alanların geliştirilmesi amacıyla 13 ekonomik kalkınma bölgesinin oluşturulması planlanıyor.

KCNA'ye göre, özel ekonomik bölgelere, kuzey sahil kenti Chongjin, kuzeydeki Amnok nehri bölgesi ve Manpo kenti gibi bölgelerin dahil olduğu kaydedildi. Kuzey Kore Ekonomik Gelişme Kurumu Başkan Yardımcısı Yun Yong-sok, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, söz konusu bölgelerde yolların yapılması, elektrik ve komünikasyon hatlarının çekilmesi gibi altyapıyla ilgili plan ve çizimlerin hazırlandığını belirtti.

Kuzey Kore'nin, ayrıca başkent Pyeongyang ve bazı yabancı kentlerde, ülkeye yatırımcı çekmek amacıyla, seminer ve sergi düzenleyeceği de ifade ediliyor.

Güney Kore Sanayi Bankası (IBK) üst düzey araştırmacısı Cho Bong-hyun, konuya ilişkin değerlendirme yaparak, Kuzey Kore'nin bu adımlarını ülkenin dış dünyaya daha fazla açılmaya çalışmasının bir göstergesi olduğunu ve sözü giden ekonomik kalkınma projeleri sayesinde ekonominin hızla gelişeceğini kaydetti.

Kuzey Kore'de, ekonomik kalkınma bölgelerinin oluşturulmasına ilişkin kanunun 2013 yılında kabul edilmesinden itibaren 6'sı geçen sene olmak üzere toplam 19 özel ekonomik bölge kurulduğu biliniyor.