Kuzey Kore’de internet üzerinden alışverişin hızlı bir şekilde yayılmaya başladığı bildirildi.

Son zamanlarda serbest pazar ekonomisi açılımları yapan Kuzey Kore’de geçen yılın son son aylarında pilot uygulamalardan internet üzerinde alışveriş halka açılmıştı. Kuzey Kore için bir teknoloji devrimi niteliğindeki internet üzerinden alışverişe halkın nasıl tepki verdiği ise merak ediliyordu.

Japonya’daki Kuzey Kore diasporasından alınan bilgiye göre internet üzerinden alışveriş, halk arasında çok hızlı bir şekilde yayılıyor. Şu an hali hazırda internet üzerinden alışveriş yapılan bir site var ve sitenin yönetimi devletin elinde. Siteye ise kayıt yaptıran işletmelerin sayısı her geçen gün artıyor. Verilen bilgiye göre sitede hırdavat malzemesinden en pahalı elektronik eşyaya kadar her şey bulunuyor. Yakın zamanda siteye otel ve pansiyonların da kayıt yaptırması bekleniyor.

Siteden alışveriş yapılırken en çok kullanılan ödeme tekniği ise ‘dijital cüzdan’. Kuzey Koreliler ülke içindeki birçok kamu hizmetin faydalanırken kullandıkları bir nevi bankamatik kartı olan ‘dijital cüzdan’ ile siteye kayıt yaptırabiliyor. Ödemeler banka havalesi ile de yapılabiliyor.