Dünyanın önde gelen tohum firmalarından KWS Türk, Güneydoğulu çiftçilerle bir araya geldi. Diyarbakır’da düzenlenen toplantıya katılan çok sayıda çiftçiye KWS Türk Tarım Ticaret Satış Müdürü Murat Kalenderoğlu başta mısır olmak üzere geliştirdikleri tohumları tanıttı.

Diyarbakır’ın Sur ilçesi Grenn Park Otel’de düzenlenen program firmanın tanıtımı filmiyle başladı. Daha sonra KWS Türk Tarım Ticaret Satış Müdürü Murat Kalenderoğlu bir sunum yaptı. Bayilerinin Diyarbakır’da düzenlediği toplantıya hem ürün hem de şirket tanıtımı için katıldığını anlatan Kalenderoğlu, bölge çiftçisine mısır yetiştiriciliğinin detaylarını anlattıklarını dile getirdi. Mısır üretiminin en büyük unsurlarından birinin de çeşit seçimi olduğunu anlatan Kalenderoğlu, “Yani siz çeşitlerinizi bölgenizin özelliklerine, toprağınızın özelliklerine, çiftçilik pratiklerinize uygun tohum seçerseniz o zaman başarılı olma şansınız daha da yükseliyor. Biz burada çiftçilerimize, bayilerimize, bu anlamda birazcık daha doğru tohum nasıl seçilir, doğru uygulamalar nasıl yapılır, bölgemize has uygulamalar nelerdir onu konuşuyoruz. KWS Türk olarak 1956 yılında beri Türkiye’de, yaklaşık olarak 158 yıldır da Dünya’da birçok pratiği, mısır yetiştirme, pancar yetiştirme, tahıl yetiştirme tarla bitkileri konusunda uzman bir şirketiz. Dolayısıyla biz bu uluslararası pratiği, bilgiyi, görgüyü ve tecrübeyi çiftçimize aktarmak için buradayız.”

Şirketleri hakkında da bilgi veren Kalenderoğlu, 1856 yılında Almanya’nın Einbeck şehrinde kurulan KWS Saat AG’nin başta şeker pancarı, mısır, kanola, sorgum, ayçiçeği, patates, tritikale, buğday, arpa gibi tarla bitkilerinin tohumlarının ıslahı, üretimi ve pazara sunumu çalışmalarına başladığını kaydetti. 1950’lerin başından başlayarak tüm dünyada global bir tohum üreticisi olma yolunda büyük adımlar attıklarını dile getiren Kalenderoğlu, 1956 tarihinde KWS-Türk Şeker A.Ş. ortaklığında Pan Tohum Islah ve Üretim A.Ş. olarak Türkiye’de çalışmalarına başladıklarını 2006 yılında Türkiye’deki varlığını KWS Türk Tarım Ticaret A.Ş. olarak sürdürme kararı aldıklarını dile getirdi.