Otomotiv fabrikalarındaki üretim durdurma kriziyle sarsılan Bursa'da, bir poşet fabrikasında çalışan 50 civarında işçi, aylardır maaş veremeyen patronun işyerindeki makineleri başka yere taşımak istemesi üzerine üç gündür fabrika önünde nöbet tutuyor. İşçiler, "Maaşlarımızı ve tazminatımızı almadan bir yere gitmeyiz" diyerek, eylemlerini sürdürüyor. Bursaspor eski yöneticilerinden olan işveren ise maaş alacakları için haziran ayına senet, tazminat alacakları için de üç aylık senet teklifi etmesine rağmen işçilerin kabul etmediğini öne sürdü.

Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren poşet ambalaj fabrikasında aylardır maaşlarını alamayan işçiler, üç gündür makine nöbeti tutuyor. İflas ettiğini söyleyen işveren Bursaspor eski yöneticilerinden Ali B.'nin işyerindeki makineleri başka yere taşıdığını iddia eden Ahmet Atalay isimli işçi, "Biz, cuma gününden beri burada sadece maaş alacaklarımızı bekliyoruz ama bize doğru dürüst bir açıklama yapan yok. Burada olmasak, makineleri söküp alıp götürecekler. Biz gece gündüz aç susuz bekliyoruz, kimsenin de bize açıklama yaptığı yok. En az alacaklı olan 2,5 aydır maaş alamıyor. Mart ayından bu yana maaş alınamıyor. Patron, arkasına dönüp gitti, küfürlü konuştu. Açıklama yapmadan, hakaret ederek bizi sallamadan çekip gitti. Makineleri başka yere taşımış." dedi.

'KAYSERİ'DEN GETİRDİ BENİ, SIRTINI DÖNÜP GİTTİ'

İşyerinde 4,5 yıldır çalıştığını belirten Gülşen Şengül ise şunları kaydetti: "4,5 yıldır buradayım. Üç aydır aylığımızı almıyoruz. ‘Bugün, yarın’ diyerek atlatıyor. Dün de geldi açıklama yapmadı. Size aylık veremem, taksite bölelim’ dedi. Makineleri bekliyoruz. Makineleri başka yere götürüyormuş. Hakkımızı alıncaya kadar bekliyoruz."

Kayseri'den işveren tarafından Bursa'ya getirildiğini dile getiren Mustafa İpek isimli işçi de mağdur olduğunu söyledi. İpek, şöyle devam etti: "Sekiz yıldır buradayım. Patronumuz Ali B. yaklaşık 6 -7 aydır düzensiz maaş veriyor. Son üç aydır tamamen bozdu, maaşlarımızı sürekli aksatıyor. Sürekli, ‘Haziran’da vereceğim’ diye bizi aldattı, mağdur olduk, kandırıldık. Kredi kartlarımız patladı, kredilerimiz patladı. Ben kiracıyım, kendisi beni Kayseri’den getirtti, beni buraya yerleştirdi. 8 yıllık elemanıyım. Bana sırtını döndü gitti, kiradayım, eşim çocuğum ben, başka kimsem yok. Sırtını döndü gitti, ‘İstediğiniz yere gidin, istediğiniz kişiye şikayet edin, tazminat hakkınızı alamazsınız’ dedi. Battığını söylüyor ama lafla peynir gemisi yürümüyor. Bursaspor’a para yatırdı, onu bahane etti. Şimdi yönetimden çıktı. Tamamen bizi mağdur etti. Hiçbirimizin cebinde 5 kuruş yok. Adam gibi gelip bize açıklama yapan da yok. Vicdanı varsa gelsin maaşlarımızı versin, tazminatımı da bırakmıyorum. Ama burada bazı insanlar sadece maaşlarını istiyor. Ama ben tazminatımı bırakmam, gittiği yere kadar gideceğim. Üvey evladı gibi seviyordu ama bunu kendisi bana mecbur etti."

Sekiz aydır işyerinde çalışan Hüseyin Baran da "Poşet üretim fabrikasında 8 aydır çalışıyorum. Maaşlar geç veriliyordu, üst kurula söylüyoruz, hep ‘yarın, ertesi gün’ diye oyaladılar. Kimseden ses seda yok. ‘Yapamayacaksanız, gidip iş bulalım’ dedik. Sürekli düzeleceğini söylediler. Son bir haftadır fabrikanın kameraları söküldü. Ardından bizi fabrikaya çağırmadılar. Sonra toplanıp geldik, ne iş çevirdiklerini öğrenmek için adamlar makineleri taşımaya çalışıyorlar. Sen bize açıklama yapmadan, makineleri taşıyorsun. Ben 2,5 aydır maaş alamıyorum. Burada çalışanların en az maaşı 2 bin lira. Bize açıklama yapmadı. Oğlu ‘maaşlarınızı vereceğiz’ diyor, patron ‘Avucunuzu yalarsınız’ diyor. Birkaç kişi şikayet etmişti, o da hakarette bulundu. Makinelerin çıkmasına kesinlikle izin vermeyeceğiz. Ne yapıp edip paramızı verecek." şeklinde konuştu.

Öte yandan telefonla ulaştığımız işveren temsilcisi, işçilerin maaş alacakları için haziran ayına senet, tazminat alacakları için de üç aylık senet teklifi ettiklerini söyledi. İşveren adına açıklama yapan şirket yetkilisi ise "Banka hesaplarına bloke konuldu. Senet teklif ettik. Mart ayından maaş alamayan bazı işçiler var. Durum düzelirse üretim yeniden başlar." açıklamasında bulundu.