ADANA (AA) - Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Gabor Kiss, Macar Yatırım Ajansı olarak, Türkiye ile ticaretin gelişmesine yönelik 147 milyon dolarlık kaynak oluşturulduğunu, Türk iş adamlarının bu kaynaktan mutlaka yararlanmalarını beklediklerini bildirdi.

Adana Ticaret Odasından (ATO) yapılan açıklamaya göre, Kiss, Macaristan'ın Adana Fahri Konsolosu Demet Sabancı Çetindoğan ve beraberindeki heyet ATO'yu ziyaret etti.

ATO Başkanı Atila Menevşe, Adana ile Macaristan arasında halen 25-30 milyon dolar seviyesindeki ticaret hacminin mutlaka yükseltilmesi gerektiğini belirterek, karşılıklı yatırım ve iş birliği çalışmalarına ağırlık vermek istediklerini kaydetti.

Çukurova’nın bereketli toprakları ve gelişmiş sanayisiyle Macaristan’ın birçok alandaki gereksinimlerini karşılayabilecek potansiyele sahip olduğunu kaydeden Menevşe “Adana olarak karşılıklı yatırım ve iş birliği için hazır ve istekliyiz. Demet Sabancı Çetindoğan’ın Adana Fahri Konsolosluğu görevine gelmesini, kentimiz adına önemli bir şans olarak niteliyoruz. Önümüzdeki süreçte, Macaristan ve Adanalı firmaları sık sık bir araya getirerek karşılıklı ticaret hacmini en üst seviyeye taşımalıyız.” ifadelerini kullandı.

Büyükelçi Kiss de Türkiye ve Macaristan’ın çok uzun yıllara dayanan bir dostluğu bulunduğunu ve bunun geliştirilmesi için çalıştıklarını belirtti.

Görevlerinin, iyi olan ve eskiye dayanan iki ülke arasındaki ilişkileri ticarete de yansıtmak olduğunu ifade eden Kiss, şunları kaydetti:

"Macaristan’da dış ticaretin daha etkin şekilde yapılabilmesi için çeşitli değişiklikler yapıldı. Dış ticaret, Dışişleri Bakanlığımızın bünyesine alındı. Diplomasi ile dış ticaret birlikte yürütülecek. Ayrıca, Macar Yatırım Ajansı olarak, Türkiye ile ticaretin geliştirilmesine dönük 147 milyon dolarlık kaynak oluşturuldu. Bu kaynaktan mutlaka yararlanmanızı bekliyoruz. Macar Eximbank’ı da dış ticaretin artırılmasına yönelik yüzde 2 faizli kredi imkanı sunuyor. Bu değişikliklerin sizlerle birlikte yürüteceğimiz çalışmalarla en kısa sürede ticarete yansımasını sağlamalıyız. Bağımızın daha da güçlendirilmesi için, Adana ile Macar Odalar Birliğinin belirleyeceği bir kentimizle kardeş oda uygulamasına geçmemiz gerektiğini düşünüyorum.”

Macaristan’ın Adana Fahri Konsolosu Demet Sabancı Çetindoğan ise Sabancı ailesinin Adana ile güçlü bağları olduğunu belirterek, "Üstlendiğim misyonu, Adana ile Macaristan’ın daha da yakınlaşması ve karşılıklı ticaretin artırılması yönündeki çalışmalara yansıtmaya gayret edeceğim.” ifadelerini kullandı.