Madencilik sektörü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı bölge müdürlüklerinden aldıkları orman izinlerini durma noktasına getiren 2014/1 sayılı genelge krizini aşmak için Bakan Veysel Eroğlu'ndan destek istedi. Eroğlu da sektörün taleplerini karşılayacak yeni bir genelge talimatı verdi. Türkiye'ye 2014 yılında 5 milyar doları aşkın döviz kazandıran, yüz binlerce vasıfsız kişiyi istihdam eden madencilik sektörü, 2014 Nisan ayında çıkarılan söz konusu genelgeyle orman izni alamaz hale gelmişti.

Ege Maden İhracatçıları Birliği, Denizli İhracatçılar Birliği, Denizli Sanayi Odası, Denizli Mermerciler Derneği ve TÜMMER yetkililerinden oluşan bir heyet, Bakan Eroğlu'nu ziyaret etti. Müsteşar Lütfi Akca, Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez ve üst düzey bürokratlarla Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya başkanlığındaki heyeti kabul eden Eroğlu, orman izni için ÇED belgesiyle birlikte Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne, Kültür Müdürlüğü'ne, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'ne, Sulak Alanlar Genel Müdülüğü'ne ve büyükşehirlerde Su Kanalizasyon müdürlüğüne gönderilen görüş yazılarının, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından koruma altına alınmamış alanlarda istenmeyecek şekilde tekrar düzenleneceğini kaydetti. Koruma altına alınmış orman alanlarında ise ilgili kurumlardan 15 gün içinde görüş gelmemesi halinde, görüşlerinin olumlu olarak değerlendirileceği bir genelge hazırlanarak, Orman ve Su İşleri bölge müdürlüklerine gönderileceğini bildirdi.

‘ORMAN İZİNLERİ ALINAMAZ HALE GELMİŞTİ’

Önceden orman izinlerini, bölge müdürlüklerine ÇED belgesi ekinde orman izin alanı projesini teslim ettiklerinde verildiğini hatırlatan Kaya, "2014 Nisan ayında çıkan 2014/1 sayılı genelgeden sonra ÇED belgesinin güncel hali, orman izin belgesinin ekinde istenmeye başladı. Ayrıca Milli Parklar'dan, Kültür Müdürlüğü'nden, DSİ'den, Sulak Alanlar Genel Müdürlüğü'nden ve büyükşehirlerde Su Kanalizasyon müdürlüğünden görüş yazısı istenir hale geldi. Bu altı görüşle birlikte orman izin dosyaları kabul edilir hale geldi. Bu süreç de çok uzun sürdüğü için sektörün orman izinleri fiilen alınamaz hale geldi.” şeklinde konuştu.