Alman hapishanelerinde yatan mahkumlar, bu ayın başından itibaren geçerli olan asgari ücret kanunundan yararlanamamaktan şikayetçi. Çalıştıkları işin karşılığı olarak günde ortalama 9 ila 15 Euro arasında para kazanan mahkumlar, bu durumu bir sömürü olarak değerlendiriyor.

Mahkumlar Sendikası/ Federal Örgüt (GGBO) adlı dernek mahkumlara verilen paranın çok az olduğunu belirterek arttırılmasını istiyor. Derneğin Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) sözcüsü André Schmitz, zorla çalıştırılmaya değil, hapis yatmaya mahkum edildiğini hatırlatıyor. Özellikle birçok hapishanede yabancı firmalar için çalışılmasına kızan Schmitz, kanunların ise mahkumlar için çalışma yükümlülüğü getirdiğine dikkat çekiyor.

Hapishaneler ise mahkumların hukuki olarak iş alan insanlar olmadığını hatırlatıyor ve derneğin yasallığını sorguluyor. Bunun dışında bir mahkumun günlük olarak hapishaneye 116 Euro masraf çıkardığını kaydeden hapishane yetkilileri, bunun bir şekilde çıkartılması gerektiğini düşünüyor. Diğer taraftan mahkumların yaptıkları işin uzmanı da olmadığını söyleyerek asgari ücreti tamamen gündem dışı tutmaya çalışan hapishaneler, mahkumların yardımcı işçi olarak görev aldıklarını ve yaptıkları işin de çoğunlukla birçok memur tarafından gözden geçirilmesi gerektiğini ifade ediyor.