Makina Mühendisleri Odası planlama, mühendislik, mimarlık, yapılaşma ve denetime ilişkin sistemik sorunları yansıtan ve yüzyılın afeti olarak da anılan 1999 Marmara Depremi'nden hiçbir ders alınmadığını öne sürdü. Deprem Şurası, Ulusal Deprem Konseyi gibi oluşumların devre dışı bırakılması ve '2011 yılı sonundaki Van depremi sonucu oluşan sosyal yıkım tablosu ile yeni mevzuat düzenlemeleri, rant eksenli kentsel dönüşüm programları ve bütün ülkenin imara açılmasının' bu durumu gözler önüne serdiğini vurguladı.

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi ile ilgili açıklama yapan Makina Mühendisleri Odası, rant uğruna depremlerden ders çıkarılmadığını, dolayısıyla sosyal afet ve yıkım tehlikesinin arttığını belirtti. Başkan Ali Ekber Çakar tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye’deki yapı stokunun büyük bir kısmı ruhsatsız ve kaçak, büyük bir kısmı 20 yaş üzeri konutlardan oluşmakta, yarıya yakını oturulamaz ve depreme karşı güçlendirilmesi gerekir durumdadır. Bu noktada yapı denetimi konusu birinci derecede önem taşımaktadır. Ancak bu konu afet, risk, kentsel dönüşüm, imar, kamu arazileri kavramlarını da içeren mevzuat değişiklikleri ile kentlerden başlayarak tüm ülke topraklarını yeni sermaye birikimi politikaları kapsamında kâr-rant unsuru haline getirilerek istismar edilmektedir. Yargı kararlarına karşın tüm plan ve dönüşümlerle kentlerimiz, kırlarımız, kıyılarımız, ormanlarımız ve tüm doğal çevremiz yoğun rant projeleri ablukası altındadır. Hemen her ölçek için kullanılan dönüşüm kavramı, bugün finansal olarak 'arazi geliştirme' anlamında kullanılmaya başlanmış, özellikle peyzaj alanları olan bölgelere rant amaçlı yönelim artmıştır."