İmalat sanayinin lokomotifi olarak değerlendirilen makine sektörünün, hammadde konusundaki dışa bağımlılık, kalifiye eleman bulunamaması, enerji maliyetleri ve yüksek girdilerin yanı sıra, finansman sıkıntısı, firma sayısındaki artış ve haksız rekabet gibi olumsuzluklar nedeniyle sıkıntılar yaşadığı belirtildi.

Sorunlarına ilişkin açıklamalarda bulunan Adana Ticaret Odası (ATO) 11. Grup Makine Sektörü Meslek Komitesi ve Meclis Üyesi Yusuf Çelik, ülkelerin gelişme sürecinde makina imalat sanayinin payının giderek arttığını belirtti. Makina sektörünün dünya ticaretinden aldığı payın yüzde 11,9’a ulaştığını kaydeden Yusuf Çelik, dünya toplam makine ihracatında ilk sırayı ABD’nin aldığını, ardından Çin Halk Cumhuriyeti ve Almanya’nın geldiğini söyledi.

Türk makine sektörünün dünyada olduğu gibi ülkemizde de imalat sanayinin itici gücü konumunda olduğunu vurgulayan Yusuf Çelik, sektörün 1990’dan günümüze kadar yüzde 20 oranında büyüme gösterdiğini ifade etti. Adana makine sektörünün gıda, inşaat, otomotiv, demir-çelik, tarım, tekstil, plastik ve kauçuk gibi önemli sektörlerin tedarikçisi olduğunu vurgulayan Çelik, bunun yanında ülkemizin en önemli sanayi kuruluşları arasında yer alan İSDEMİR’in de makine sektörü açısından önemli bir pazar konumunda bulunduğunu aktardı.

ATO Meclis Üyesi Yusuf Çelik, şöyle konuştu: “İnşaat sektörü ve enerji yatırımlarından kaynaklı şantiye çalışmalarının sürekliliği, Ortadoğu pazarlarına yakın bir konumda bulunulması, Irak’ın yeniden yapılanması sonrası oluşan pazar, Suriye’deki karışıklık sonrası oluşacak fırsatlar, gıda sektörünün büyümesi, hammaddeye kolay ulaşım imkanı, bölgedeki işletmelerimizin yeni teknolojik makine teçhizata sahip olmaları ve kaliteli işçilikli kaliteli ürün taleplerine çok hızlı cevap verebilmeleri, esnek çalışabilme imkanları ve bol güneşli iklimi bölgemiz makine sektörünün avantajlarıdır. Makine sektöründeki firmaların önde gelen sorunlarını ise hammadde konusundaki dışa bağımlılık, kalifiye eleman bulunamaması, firma sayısındaki artış ve haksız rekabet, finansman sıkıntısı, Çin malları KDV ve çek yasaları ile enerji maliyetleri ve yüksek girdiler, döviz kurlarının yüksek olması, sektöre yönelik fuarların yetersizliği, seri imalat yapılamaması ile AR-GE olmayışı oluşturmaktadır.”

ATO Meslek Komitesi olarak gerçekleştirdikleri çalışmalar konusunda da açıklamalarda bulunan ATO Meslek Komitesi ve Meclis Üyesi Yusuf Çelik, şunları söyledi: “11. Grup Meslek Komitesi olarak yegane amacımız üyelerimizin yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda rekabet edebilmelerini sağlamaktır. Bu düşünceler doğrultusunda işletmelerimizin yurt içi ve yurt dışı fuar desteklerinden haberdar olması ve ihracatı artırmak amacı ile bilgilendirme toplantıları ve geziler düzenliyoruz.”