Alman Demiryolları’nda (DB) Makinistler Sendikası’nın ücret artışı talebinde istediği sonucu alamaması nedeniyle süresiz grev ilan etmesi Almanya’da ulaşımı olumsuz etkiledi. Bugün 02:00’den itibaren tekrar başlayan grev nedeniyle Almanya’da uzun mesafeli tren seferlerinin üçte biri ve bölgesel tren ulaşımlarının da üçte ikisinin gerçekleştirildiği; geri kalan seferlerin iptal edildiği belirtildi.

Tren seferlerinin iptali nedeniyle vatandaşlar şahsi araçları ve otobüsleri tercih etmesi trafiğin yoğunlaşmasına sebep olurken otobüsle seyahat eden yolcuların artışıyla otobüs ulaşımlarında da gecikmeler yaşandığı belirtildi.

Grev nedeniyle birçok tren istasyonu sakin bir gün yaşarken, Almanya’da araç kiralama şirketlerine aşırı talep olduğu ve tren seferlerine alternatif oluşturan son zamanlarda yolcuların ilgisinin arttığı şehirlerarası otobüslerde yoğunluk olduğu kaydedildi.

Deutsche Bahn yetkilileriyle görüşmelerin devam ettiğini söyleyen Makinistler Sendikası (GDL) Başkanı Claus Weselsky, “Görüşmeler gizli ve konu hakkında yapılacak bir açıklama yok. DB Yönetimiyle uzlaşma ancak istediğiniz şartların kabul edilmesiyle olur.” dedi.

Makinistler, maaşlarına yüzde 5 zam ve haftada 1 saat daha az çalışma talep ediyor. Sendika buna ek olarak emeklilik şartlarının iyileştirilmesini ve fazla mesainin sınırlandırılmasını istiyor. DB ile birçok defa uzlaşma için bir araya gelen GDL, masadan uzlaşma sağlayamadan kalkmıştı. Makinistler 2014 yılı Eylül ayından beri belli aralıklarla iş bırakma eylemi gerçekleştiriyor. En son mayıs ayı başında bir haftalık grev yapmışlardı. Bu hafta içinde başlayan grevin ise ne zaman biteceği bilinmiyor.