Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı’nın destekleriyle düzenlenecek MAKTEK Avrasya 2016, 11-16 Ekim tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde kapılarını açacak. 75 ülkeden 70 binin üzerinde sektör profesyoneli ve dünya makina devlerini ağırlayacak organizasyonda, 1.5 milyar dolarlık iş hacmi oluşturması bekleniyor.
TÜYAP Fuarcılık tarafından Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) ve Makina İmalatçıları Birliği (MİB) işbirliği ile düzenlenen sektörün Avrasya’daki en büyük buluşması MAKTEK Avrasya 2016 için geri sayım başladı. Dünya Ekonomik Formu dahil olmak üzere son yılların en önemli konuları arasında yer alan Endüstri 4.0’ın öncü makinaları, dünya makina devleri tarafından TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde İstanbul’da tanıtılacak. Sanayiyi bekleyen büyük dönüşümün "Endüstri 4.0 ve Geleceğin Akıllı Üretim Mühendisliği" sloganıyla aktarılacağı organizasyonun tanıtım toplantısı TÜYAP Fuar ve Fuarcılık Hizmetleri Genel Müdürü İlhan Ersözlü, TİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Aydoğdu ve MİB Genel Sekreteri Nail Türker’in katılımı ile gerçekleşti.
Türkiye’nin 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmasında ’Makina’ ve ’Takım tezgahları’ sektörünün stratejik bir öneme sahip olduğunu belirten TÜYAP Fuar ve Fuarcılık Hizmetleri Genel Müdürü İlhan Ersözlü, "Avrasya Bölgesi’nin en büyük organizasyonu MAKTEK’i, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı’nın desteği ile gerçekleştiriyoruz. 30’un üzerinde yabancı misyon ve temsilciliğinin de desteğinden güç alarak gerçekleştirdiğimiz tanıtım çalışmalarıyla bu yıl 3 bine yakın markanın ürünleri ilk kez tanıtılacak. Fuarda ön plana çıkacak en önemli gündem maddesi ise Endüstri 4.0 olacak. Önümüzdeki 10 yıl içinde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için yeni fırsatlar yaratacak olan Endüstri 4.0’ın sağlayacağı avantajlar, kurumlara sunacağı üretkenlik, ciro artışı, yatırım, iş gücü, teşvik, Endüstri 4.0’a geçiş için ihtiyaç duyulan teknolojik sistemler, eğitim konuları, seminer ve toplantılarla alanında uzman isimlerce aktarılacak" dedi.
75 ülkeden 70 bini aşkın sektör profesyonelini ağırlayacak
Türkiye’nin makina ve takım tezgahlarındaki gücünü ortaya koyacak organizasyonun 75 ülkeden 70 bini aşkın sektör profesyonelini ağırlayacağına dikkat çeken Ersözlü, şunları kaydetti; "6 gün süresince katılımcı ve ziyaretçiler, alım heyetleri ile fuar süresince farklı iş imkânları oluşturmak, yeni pazarlara açılmak için ‘Fuar Özel Ziyaretçi Programı’ kapsamında toplantılar gerçekleştirebilecek. CNC, universal talaşlı imalat makinaları, sac işleme makinaları, kesici takımlar, takım tutucular, CAD/CAM, PLM yazılımları, ölçü aletleri, kalite kontrol cihaz ve ekipmanlarının yanı sıra kaynak, kesme ekipmanları, kaynak makinaları, yedek parça, ısıl işlem donanımları, taşıma sistemleri, yağlama ve soğutma sistemleri sergileneceği fuarın bu yıl 1.5 milyar dolarlık iş hacmi yaratmasını bekliyoruz".
Toplantıda Endüstri 4.0’ın sanayide, üretimde sağlayacağı avantajların yanı sıra insan=kol gücü kavramını sıfırlayacağını kaydeden TİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Aydoğdu, "Endüstri 4.0, insan kaynaklı üretim hatalarını sıfıra indirecek. İş sağlığı ve güvenliği açısından yeni bir dönemin kapılarını aralayacak. Modern makinalar, iletişim teknolojileri ve işgücü profilindeki dönüşümün üretimde yaşanan fiziksel problemlerin önüne geçecek. Verimliliği, kaliteyi, esnekliği artıracak olan yeni sanayi devrimi ile 10 yıl içinde farklı iş kolları ve iş tanımlarını konuşmaya başlayacağız. Çocuklarımız siber güvenlik analisti, sanal gerçeklik tasarımcısı, makina öğrenim bilimcisi gibi 16 farklı mesleği tercih edecek. Global yarışta bize önemli bir rol sunacak Endüstri 4.0’ı tüm yönleriyle MAKTEK Avrasya 2016’da masaya yatıracağız" açıklamasını yaptı.
Makina, robot ve insan etkisiyle Endüstri 4.0’ın ele alınacağı organizasyonun tanıtım toplantısında üreterek büyümek zorunda olan Türkiye ekonomisine dün olduğu gibi bugün ve yarın da ’Makina’ ve ’Takım Tezgahları’ sektörünün destek vereceğini söyleyen MİB Genel Sekreteri M. Nail Türker ise şunları kaydetti; "Ülke olarak jeopolitik konumumuzu da göz önünde bulundurduğumuzda, Endüstri 4.0 küresel yarışta bize önemli bir rol sunacak. Son 10 yılda Ar-Ge’yi odağına alan devlet teşvik politikaları ile Türkiye önemli yollar kat etti. 2023 yılı için belirlenen dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer almamız hedefine ancak yüksek teknolojili ara bileşenlerinin imalatı ve yine bu bileşenlerin yerli makine ve sistemlerin imalatında kullanılarak yaratılacak yüksek katma değer ile ulaşabileceğiz. MAKTEK Avrasya 2016’da yeni sanayi devrimine geçiş için ihtiyaç duyulan teknolojik sistem, iş gücü nitelikleri, teşvik ve eğitim konularını ele alacağız. Ülkece önümüzdeki 10 yıllık süreçte büyük bir atılım ile tam anlamıyla gelişmiş ülke konumuna sıçrama yapmak için MAKTEK Avrasya 2016 önemli bir buluşma noktası olacak. Bu buluşma sonrasında seçilecek yol; kullanıcı ve makine imalatı sanayi için önemli bir ayrım noktası olacak".