Dünya yaş kayısı ihtiyacının yüzde 20’sini, kuru kayısı ihtiyacının yüzde 80’ini karşılayan Malatya’da hasat mevsimi sonunda sezonun son yaş ürünleri tezgahta kilosu 6-7 TL’den satışa sunuluyor.

Dünya kayısı başkenti olarak bilinen Malatya'da, havaların yağışlı geçmesinden dolayı ancak Haziran ayı ortalarında başlayan kayısı hasadının sonuna gelindi. Kale ve Battalgazi ilçeleri gibi Karakaya Baraj Gölü'nün kenarında yapılan ilk hasat yüksek rakımlı Kuluncak’taki bahçelerdeki ürünlerin toplanmasıyla tamamlandı. Geçen yıl yaşanan zirai dondan yüzde 95'ler seviyesinde etkilenen ve 35-36 bin ton rekolteye kadar düşen yaş kayısı, üreticiyi üzmüş ve Malatya ekonomisine büyük darbe vurmuştu. Bu yıl ise zira dondan yaklaşık yüzde 40 oranında etkilenen kayısıda ağaçlarda miktar olarak az ancak kalibresi büyük ürünler yetişti. Yaş kayısı ilk hasat döneminde 12 liradan tezgahta yerini almış daha sonra 3-4 TL’ye kadar düşmüştü. Sezonun son yaş kayısıları tezgahlarda 6-7 TL arasında satışa sunuldu.

Malatya Sebze Pazarı’ndaki esnaflardan Ebubekir Dinçer, yılın son taze kayısının 6-7 TL arasında satışa sunulduğunu belirtti. Kayısı ilk çıktığında 12 liradan satışa sunulduğunu kaydeden Dinçer, şöyle devam etti: “Sezon boyunca hasadı yapılan kayısı ilk çıktığı zaman 12 liradan raflardaki yerini almıştı. Sezon ilerledikçe kayısının fiyatı da düştü. Tam sezonu gelince de fiyatı 3 liraya kadar düştü. Bugünlerde de kayısını sezonun sonuna yaklaştık. Fiyatlar sezonun ortasına göre biraz daha arttı. Çevre ilçelerden Darende, Doğanşehir, Kuluncak’ta yüksek olduğundan dolayı hasat biraz gecikiyor. Bu da piyasada kayısı olmadığı için fiyatların dalgalanmasına yol açıyor.”

Yaz tatili için şehre gelen vatandaşlardan Hasan Udun, tatil dönüşü İstanbul’daki dostları için kayısı almayı düşündüklerini ifade etti. Kayısı sezonunun sonu olduğu için pazarda çok az kayısı kaldığını gözlemlediklerini anlatan Udun, “Fiyatı biraz yüksekte olsa arkadaşlarımız için ve komşularımıza biraz hediye kayısı alıp götüreceğiz.” diye konuştu.