Malatya’da 4 Nisan gecesi gerçekleşen zirai don nedeniyle bazı bölgelerde kayısı ağaçlarının zarar gördüğü bildirildi.

Tarım Sigortaları Havuzu’ndan (TARSİM) yapılan açıklamaya göre, 4 Nisan gecesi Malatya genelinde hava sıcaklığının eksi derecelere düşmesi sebebiyle bin 250 metre rakımın altında olan yerlerde don olayı gerçekleşti. Yaşanan don hadisesi sonucunda 6 bin ağaç adedi için hasar ihbarı alındı. Bu ihbarlar doğrultusunda ise 7 Nisan tarihi itibarıyla 70 uzman her bir bahçede ayrı ayrı olmak üzere hasar tespit çalışmalarına başladı.

Açıklamada, "Sigortasını yaptıran üreticilerimiz kesinlikle endişe etmemeliler. Herhangi bir hasar olması halinde yapılması gereken, bahçedeki ürünlerin mutlaka kontrol edilmesi, hasar olduğundan emin olunması halinde ise yetkili sigorta şirketinin acentesine hasar ihbarında bulunulmasıdır. TARSİM olarak her zamanki gibi üreticimizin yanındayız. Gereken çalışmalar titizlikle ve en hızlı şekilde sürdürülmektedir." ifadelerine yer verildi.

ÜRETİCİLER KARA KARA DÜŞÜNÜYOR

Yeşilyurt İlçesi'ne bağlı Dilek Mahallesi'ndeki çiftçilerden Şehriban Aydın da “Kayısı yine yanmış. Ağaçlarda hiç ürün kalmadı. 3 yıldır böyle don nedeniyle yanıyor. Bahçedeki tüm ağaçları don vurdu” dedi. Musa Gültekin de 50 kök ağacı olduğunu, tüm ağaçlarda don nedeniyle meyve olmayacağını kaydetti. Akif Kızılkaya da 20 dönüm bahçesi olduğunu ve tüm kayısı ağaçlarının dondan zarar gördüğünü ifade etti. Dallarda hiç kayısı tomurcuğu kalmadığını söyleyen Kızılkaya, "Geçtiğimiz yıl da kayısı olmadı. Bu yıl da yandı. Kayısının bol olduğu zaman da para etmedi." ifadelerini kullandı.

Malatya’da geçtiğimiz yıl kayısı ağaçlarının yüzde 95’i zarar görmüştü. İl genelinde 350 bin ton düzeyindeki rekolte 30 bin tona düşmüştü. Don hadisesi nedeniyle kentte kayısı fiyatları 3 kat artış göstermişti.