Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (BSMMMO) Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez, 1 Temmuz’dan itibaren 20 günlük mali tatilin başladığını belirterek, mali tatil kapsamında uygulanmayacak işlemler ve mali tatil sonrasına uzayacak süreler konusunda mükellefleri uyardı.

BSMMMO Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez, 2015 Yılı Mali Tatil Uygulaması ile ilgili bilgi verdi. Bir yıl süren yoğun ve yorucu çalışmanın ardından 20 gün sürecek yasal hakları olan mali tatile 1 Temmuz itibari ile girdiklerini ifade eden BSMMMO Başkanı Sönmez, "Beklentilerimizi tam olarak karşılamayan ancak, mücadele ederek kazanılmış bu kısa tatili üyelerimizin dinlenerek ve keyifle geçirmesini diliyorum." dedi. Mali tatil kapsamında olmayan ve uzayan sürelerle ilgili ayrıntılı bilgi veren Sönmez, 5604 sayılı kanuna göre, gümrük idareleri, il özel idareleri ve belediyeler tarafından tarh ve/veya tahsil edilen (ithalde alınan katma değer vergisi, emlak vergisi, çevre temizlik vergisi gibi) vergi, resim ve harçlar hakkında mali tatil uygulanmayacağını kaydetti.

7 GÜN UZAMIŞ SAYILACAK

Kaynak kullanımını destekleme fonu kesintilerine ilişkin olarak verilmesi gereken bildirimlerin verilme ve ödeme sürelerinin de mali tatil nedeniyle uzamayacağının altını çizen Sönmez, şunları kaydetti: "Özel kanunlarında ödeme süreleri tespit edilmemiş amme alacaklarının ödeme sürelerinin, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tayin edilmesi ve bu sürelerin mali tatile rastlaması halinde bu alacaklar için belirlenen ödeme sürelerinin, mali tatil nedeniyle uzaması söz konusu olmayacaktır. Beyanname verme süresinin son günü mali tatil süresi içerisinde kalan vergi, resim ve harçlara ilişkin beyannamelerin verilme sürelerinin, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren 7 gün uzayacaktır. 2015 yılı için mali tatil 1 Temmuz 2015 tarihinde başlamış olup, 20 Temmuz 2015 tarihinde sona erecektir. Söz konusu beyannamelerin verilme sürelerinin son günü 27 Temmuz 2015 tarihi olacaktır. İkmalen, re’sen veya idarece yapılan tarhiyatta, vadesi mali tatile rastlayan vergi, resim ve harçlar ile vergi cezaları ve gecikme faizlerinin ödeme süresi, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren 7 gün uzamış sayılacaktır."

SOSYAL KAZANIMLARIMIZA SAYGI BEKLİYORUZ

Sönmez, konuşmasının sonunda şunları söyledi: "Meslek mensupları olarak, yaptığımız işin önemi ve özelliği gereği bedenen ve fikren yoğun bir çalışma isteyen bir mesleği icra etmekteyiz. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik şartlar gelişen teknoloji bizlerin çok çalışmasını zorunlu kılmaktadır. Ülkemizin kalkınması toplumun refah düzeyinin artırılması her kesimin çok çalışmasını gerekli kılmaktadır. Bizler bu düşünce içindeyiz. Tüm kamuoyunun bu çalışmamızın karşılığında hem yaptığımız işe hem de bizlerin sosyal kazanımlarına saygı duyması en büyük isteğimizdir. Ayrıca, mücadelemiz ayın tümden boşaltılarak, temmuz ve ağustos bildirimlerinin birleştirilmesi yönündedir. Böylelikle temmuz ayını gerçekten mali tatil olarak geçirmemiz mümkün olacaktır. Gerekli yasal düzenleme yapılana kadar hiç değilse mevcut durumun korunmasıdır."