Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, terör örgütlerinin finansmanlarının kurutulması gerektiğini belirtti. Şimşek, bu anlamda Avrupa Birliği (AB) ülkelerini ve Türkiye’yi güçlü bir ortaklığa davet etti.


Mehmet Şimşek, ‘Terörün Finansmanı ve Aklama ile Mücadelede Etkinlik AB Eşleştirme Projesi’nin Anadolu Hotels Downtown Otel’deki açılış törenine katıldı. Törende ‘’Kaynağı ve mezhebi ne olursa olsun terör terördür.’’ diyen Şimşek, Bütün dünya ülkeleri ve bütün insanlığın mutlaka teröre karşı iş birliği yapmak durumunda olduklarını söyledi.
Artık terör olaylarının istisna olmaktan çıkıp günübirlik olaylar haline geldiğini anlatan Maliye Bakanı Şimşek şunları kaydetti:

‘’Bizim çok güçlü bir şekilde mücadele etmemiz lazım. Mali istihbarat birimleri Türkiye ve Avrupa Birliği’nde olsun bu konuda güçlü bir işbirliği içinde olmalı. Bugün Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) 48 ülke ile mutabakatımız var. Birkaç ülke ile de müzakerelerimiz devam ediyor. Bu mutabakatlar çerçevesinde biz her türlü işbirliğine hazırız. Türkiye terörden çok çekti ve hala da çekmeye devam ediyor. Mutlaka bizim birlikte çalışmamız lazım. Terörün finansmanını kurutmamız lazım. Tabi ki kara paranın aklanması terörün finansmanı basit bir suç değil. Aslında ulusal ekonomileri tehdit eden çok önemli unsurlardır. Burada güçlü bir şekilde mücadele edilmezse terörün finansmanı, kara paranın aklanması ulusal ve küresel ekonomiler için ciddi riskler içeriyor ve yatırımları olumsuz etkiliyor. Bu çerçevede topyekun bir mücadele içerisinde olmamız lazım. MASAK’ ın gerek insan kaynağı olarak gerekse mevzuat olarak biz güçlendirdik. Bugünkü projede MASAK’IN idari kapasitesinin geliştirilmesine çok büyük katkıda bulunacak. Aslında son yıllarda Türkiye çok önemli mesafe kat etti eksikliklerini bu alanda giderdi. Türkiye’de 2002 yılında toplam bildirilen toplam şüpheli işlem sayısı sadece 194, bugün yıllık ortalama şüpheli işlem bildirimi 40 binin üzerinde. Bunların sonucunda bunların bir kısmı somut delillere dayanıyor ve yargıya intikal ediyor. Bizim bu konuda da aslında yargı mensuplarımızla da yakından çalışmamız lazım. Bu konu ülkemiz için hayati bir öneme sahip. Ciddi bir mücadele gerektiriyor ve artık bu sıradan adi bir suç olmanın çok ötesinde çok karmaşık ilişkileri içeriyor. Teröre finansman farklı bir yerden verilebiliyor, terör eylemi başka bir yerde yapılabiliyor, lojistik destek vesaire çok değişik boyutları ile karşımıza çıkabiliyor. Onun için bu karmaşık ilişkileri güçlü bir şekilde ortaya çıkartmamız lazım ve bunların finansman kaynaklarını kurutmamız lazım. Çünkü finansman kaynaklarını kurutursak inanıyorum ki terörün ayağını kolunu kırmış oluruz. Daha güçlü bir uluslararası işbirliği ile de terörü hep birlikte minimize edeceğiz.’’