Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, siyasilerin seçim taahhütleri ile ilgili olarak “Bu aralar çok vaatlerin verildiği döneme gireceğiz. Biz, tabii ki yine bütçeyi sıkı tutup özel sektör dinamizmi üzerinden Türkiye’ye çok kaliteli ve güzel eserler kazandırmaya devam edeceğiz. Ben, bunun çok daha rasyonel; çok daha mantıklı olduğu kanaatindeyim. Buradan artan parayı da eğitime ve diğer alanlara harcayacağız.” dedi.


Hilton Bomonti Otel’de yapılan Bilkent Entegre Sağlık Kampüsü Proje Finansman Sözleşmeleri İmza Töreni’nde Şimşek, yapısal reformlara da temas etti. Şimşek, Türkiye’nin mikro sorunlarına karşı hükümetin 25 alanda bin 350 tedbir içeren program açıkladığını vurguladı. Şimşek, ”Programı önemle ele aldık. Programı uygulamaya da başladık.“ açıklamasında bulundu.


Sağlık alanını yapısal reformların önemli bir ayağı olarak gördüklerini ve önemle ele aldıklarını anlatan Şimşek, şöyle devam etti:


“Bundan 2 sene evvel önemli bir adım attık. Dedik ki ‘siz yabancı hastaları Türkiye’de tedavi ederseniz, o tedaviden 100 dolar veya 100 lira gelir elde ederseniz; onun 50 lirasını vergi tabanından indirebilirsiniz’. Yüzde 50 gibi çok ciddi vergi teşvikimiz var. Ve Türkiye, dünyanın en yetişmiş doktorlarının olduğu bir ülke. Esasında bu adımla biz Türkiye’nin çok önemli ihracat kalemini devreye almış olacağız. Eğitim noktasında bunu iddia edemiyorum, çünkü eğitimde kat etmemiz gereken yol var. Eğitimin kalitesini arttırma adına yapacaklarımız çok. Ama sağlıkta biz bunu yakaladık. Sağlıkta çok büyük bir başarı hikâyemiz var. Bakıyorum bebek ölüm oranlarını binde 30’dan binde 10’un altına OECD ülkeleri 30 senede indirmiş. Onların 30 senede başardığını Türkiye 10 senede başarmış. ABD’nin onda biri maliyetle hizmetlerin kapsamı genişlemiş. Şu an Kuzey Avrupa ülkeleri ile karşılaştırılabilir hizmete erişim var. Tabii bunun yerelde daha kaliteli hizmet sunma boyutu var. Bunun önemli hizmet ihracatı haline gelme boyutu var. 25 yapısal reformdan biri sağlığın ihracat sektörü haline gelmesi. Diğer taraftan yatırımın finansmanını özel sektör üstlenecek. Devletten bu anlamda, başlangıç yatırımı anlamında bir şey çıkmayacak.”

Maliye Bakanı Şimşek, sağlık alanında ilerlemelere işaret ederken de şu ifadeleri kullandı:

Dün Batman’daydım. Dediler ki ‘ambulanslar var, onların takdim töreni var’. Yani ‘olur orada görünelim’ dedik. Bir şey öğrendim 2002’de Batman’da bir ambulans varmış. Koskocaman ilin tamamında bir ambulans varmış. Ben arada bir Batman’a gidiyorum, seçim bölgem. Orada küçük uçaklar görüyorum. Diyorum ki ‘burada başka kim var, kim ziyaret ediyor. Diyorlar ‘bu Sağlık Bakanlığı’nın uçağı’. Türkiye eskiden kısmen filmlerde, benim batıda bulunduğum dönemde haberlerde gördüğüm görüntüleri şu an Türkiye’nin en ücra köşelerinde dahi görüyoruz. Ben onun için sağlık camiasını saygı ve sevgi ile selamlıyorum. Bilkent Entegre Sağlık Kampüsü Projesi’nin hayırlı olmasını diliyorum. “

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise Bilkent Entegre Sağlık Kampüsü‘nün önemli bir proje olduğunu belirtti. Müezzinoğlu, kampüsün 2016 Haziran ayında hizmete açılmasını talep etti.



Öte yandan Bilkent Entegre Sağlık Kampüsü İmza Töreni‘ne sunucunun gafı damga vurdu. Sağlık Bakanı Müezzinoğlu’nun ardından Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in söz alacağını unutan sunucu ’’İmza törenine geçiyoruz.’’ dedi. Törene katılanların uyarısı ile hatanın giderilmesi, DİA Holding Yönetim Kurulu Mehmet Ali Bayar’ın ricası sonrası Şimşek, kürsüye yöneldi.