Mardin’de 6-7 Ekim’deki Kobani olayları sanayicileri vurdu. Kızıltepe ilçesinde ateşe verilen maliye binası 5 aydır hizmete girmediği için organize sanayi bölgesinde (OSB) bulunan sanayici ve işadamları, ihracattan kaynaklanan vergi iadelerini alamıyor.

OSB ‘de yatırımları bulunan ihracatçılar ve nakliyecilerin, ihracattan biriken yaklaşık 7 milyon TL vergi iadelerini 5 aydan beri alamadıkları belirtiliyor. Aynı konumdaki maliye tarafından vergilerin zamanında tahsil edildiğine dikkat çeken ihracatçı ve nakliyeciler “Kapının önüne bir masa iki sandalye konulursa vergi iade dosyalarımız işleme konulur ve alacaklarımız ödenir” şeklinde konuşuyor.

7 MİLYON ALACAĞIMIZ VAR

Katma Değer Vergisi iade dosyalarının ilçedeki maliye binasının yanmasının bahane edilerek teslim alınmadığını iddia eden, ihracatçı ve nakliyeciler, ilgili yerlere yaptıkları müracaatların da sonuçsuz kaldığını belirtiyor. İhracatçı ve nakliyeciler “6-7 Ekim olaylarının faturası ve günahı bize çıktı. Katma Değer Vergisi İade dosyalarımız 5 aydan beri alınmıyor, işleme konulmuyor. Bu durum bizleri mağdur ediyor. Vergi borcumuza gelince hemen tahsil ediliyor. Alacaklarımıza gelince dosyalarınızı alamıyoruz, bina yandı deniliyor. 5 aydır 7 milyon dolayında birikmiş vergi iadesi alacağımız var. Ödenmediği zaman ticaret hacmimiz düşüyor, ihracat hedeflerimizi tutturamıyoruz. İşçilere maaş ödeyemez hale geldik.” diye konuşuyor

BÖLGE İŞ ADAMLARI CEZALANDIRILIYOR

Gezi Parkı olaylarında da benzer olaylar yaşandığına dikkat çeken ihracatçılar “ Başka bir bölgede meydana gelen olaylardan sonra, ihracatçılara vergi iadeleriniz ödemeyeceğiz, dosyalarınızı alamayacağız denilmiyor. Bölgemize has bir durum ortaya çıkıyor. İhracat yapan bölge iş adamları adeta cezalandırılıyor” iddialarında bulunuldu.
Mardin OSB’deki ihracatçı ve nakliyeciler böyle giderse hedefledikleri 1.5 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalayamayacaklarını, bunun sorumlusunun ise vergi iade dosyalarını kabul etmeyen kurumların olacağını belirttiler.


İŞ ADAMLARI İŞÇİYE MAAŞ VEREMEZ HALE GELDİ
İsmini açıklamak istemeyen iş adamı yüzlerce iş adamı bölgede biriken yaklaşık 7 milyon TL tutarında vergi iadesi alacağını alamadığı için zor günler geçirdiğini söyledi. İş adamı ayrıca, Suriye sınır kapısının 4 yıldır kapalı olması nedeniyle bölge ekonomisine yaklaşık 3 milyar dolar maddi zarar gördüğünü belirterek, bu sıkıntılar yüzünden bölgede fabrikalar kapanma noktasına geldi. Artık iş adamları işçilerine maaş veremez duruma geldiğini ifade etti