Hollanda Ekonomi Bakanlığı şüphelendiği kişilerin telefonlarını dinleyebilecek. Ekonomi Bakanlığı'nda yapılan açıklamda, Maliye’nin yetki alanı genişletilerek, inceleme ve soruşturma yapma yetkisi olan vergi otoritelerinin kontörlü cep telefonlarını dinleyebileceğini açıkladı.

Vergi Dairesi Denetim Birimi (FIOD), Prepaid ödemeleri dinlemek için James Bond filimlerini andıran bir teknolojiden faydalanacağı ifade edildi. FIOD, bugüne kadar çalışmalarını Ulusal Polis verilerine dayanarak sürdürdüğü ve artık prapaid telefonları dinleme teknolojisine sahip ‘IMSI- Catchers’ cihazlarını kullanarak dinlemeleri gerçekleştirebileceği bildirildi.

IMSI CATCHERS NEDİR?

Cep telefonları bulundukları yerde faal olan baz istsyonlarına kendilerini tanıtmak zorundadır, ancak baz istasyonlarının kendini cep telefonlarına tanıtma zorunuluğu bulunmamaktadır. International Mobile Subscriber İdentity Catcher (IMSI) adli cihaz, kurulduğu bölgedeki cep telefonlarına kendini normal baz istasyonu gibi gösterir. IMSI cihazı, kendini baz istasyonu olarak tanıttıktan sonra, özel bir sinyal göndererek cep telefonunun iletişimi şifrelemek için kullandığı engeli kaldırmasını sağlar. Böylece, dinlenen cep telefonu ile yapılan bütün arama ve konuşmalar önce IMSI cihazına, sonra da asıl baz istasyonuna gider. Cep telefonu kullanıcılarının IMSI cihazının devrede olduğunu anlaması mümkün değildir.