220 bin yatak kapasiteli Antalya Manavgat destinasyonunda Ramazan Bayramı ile birlikte otellerin doluluk oranını yüzde 80 seviyesine ulaştı. Turizmciler, bu doluluğun bayram tatiliyle geçici olduğunu, bayram sonrası yüzde 15'lik düşüşün olabileceğini söylüyor.

Manavgat Titreyengöl-Sorgun Turizm Yatırımcılar Birliği(TİSOYAB) Başkanı Hüseyin Aydoğan, bölge destinasyonunda otellerin doluluk oranının yüzde 80 seviyesinde olduğunu kaydetti. Destinasyon bölgesinde müşterilerin yüzde 30'unu yerli turistlerin oluşturduğunu belirten Aydoğan, Rus turizmindeki açığın ise halen sürdüğünü ifade etti. Konaklama tesislerinin yerli turist bütçelerine göre tatil seçenekleri sunmasının iç pazarı bayram öncesi canlandırdığını belirten Aydoğan, geçen yıla göre bölgedeki turist kayıplarının yüzde 15 oranında olduğunu vurguladı.

Ramazan ayındaki yerli turist canlılığının yüzde 15'lik kaybı telafisinin zor olduğunu ifade eden Aydoğan, "Ramazan Bayramı'yla otellerde yüzde 30 oranında yerli turist canlılığı oldu. Fakat bu doluluk bayramla sınırlı. Bayramdan sonra yüzde 15 oranında bir düşme bekliyoruz. Rus turizmindeki kayıp devam ediyor. Özellikle Suriye'deki iç kargaşa ve bölgedeki olaylar turizmi etkiliyor. Özellikle demokrasiye yeni geçen ülke vatandaşları bundan çok etkileniyor. Demokrasiye yeni geçen ülke vatandaşlarında liderin sözü etkili oluyor. Demokrasiyi içselleştirmiş Avrupa ülke vatandaşları ise liderden ziyade bireyin kendi tercihi ön planda. Onun için Avrupa turizmde bir düşme yok." değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa ülkelerinde bir asırdır tatil yapma kültürü olduğuna dikkat çeken Aydoğan, çat kapı tatil yapma anlayışından vazgeçilmesi gerektiğini, sıhhat ve sağlık bulmak için tatil yapmanın bir zaruret olduğu anlayışının yerleşmesinin yararlı olacağının altını çizdi. Bölge destinasyonu turizminin can damarını birinci sırada Almanların, ikinci sırada Rusların oluşturduğunu belirten Aydoğan, son yıllarda İskandinav turistlerde de gözle görünür bir artış olduğunu sözlerine ekledi.

Manavgat-Side Turistik Otelciler Birliği (MASTOB) Başkanı Cengiz Haydar Barut da yaptığı açıklamada, bölgede Ramazan Bayramı'yla doluluk oranının yüzde 80 olduğunu söyledi. Otellerin doluluk seviyesinin yüzde 80'e ulaşmasında yerli turistlere yönelik tatil paketi sunumunun etkili olduğunu dile getiren Barut, geçen yıl göre kayıplarının devam ettiğini kaydetti.