Manavgat Ziraat Odası(MZO) Başkanı Rasim Metin, ilçede karpuzun toptan fiyatlarının 15 kuruşa, kavun fiyatlarının ise 25 kuruşa düştüğünü söyledi.

MZO Başkanı Rasim Metin, yaptığı açıklamada, kavun ve karpuz fiyatlarının 15 ile 25 kuruşa düşmesinin üretici adına üzüntü verici olduğunu söyledi. Manavgat'ta karpuz üreticinin ürettiği üründen zarar etmemesi için en az 40 kuruş olması gerektiğini belirten Metin, yine aynı şekilde kavununda 75 kuruş üstü olması gerektiğini kaydetti.

Karpuz fiyatlarının düşük olmasının en önemli nedenlerinden birinin ihracatın düşük olması olduğunun altını çizen Metin, "Manavgat ilçesinde karpuz, kavun elde kaldı. Çiftçileri ürünlerini satmak için toptancı hallerinde ve tarlalarda beklemeye başladı. İhracatının çok düşük olması da karpuz ve kavun üreticisini vurdu. Karpuz fiyatının toptancı hallerinde 10 ile 15 kuruşa, kavunun ise 15 ile 25 kuruşa düşmesi üzüntü verici. Ancak tüketicin büyük alışveriş marketlerinin manav reyonları ve manavlarda 75 ve 1 lira arasında, kavunu ise 80 kuruş ile 1,25 liradan alması düşündürücü. İstanbul halinde karpuzun 60 kuruş ile 1 lira arasında satılmaktadır. Kavun ise 80 kuruş 2 lira arasında satılmaktadır. Ancak bu fiyat farklılıkları çiftçiye zarar ettirmiştir. Normalde çiftçinin zarar etmemesi için en az 40 kuruş üstünde satması ve kavunun ise 75 kuruş üstünde satması halinde zarar etmeyecektir." diye konuştu.

Metin, çiftçilerin bu durumda fide, gübre, ilaç ve akaryakıt giderlerini ödeyemeyeceklerini kaydetti. Manavgat'ta yıllık 16 bin dekar alanda 100 bin ton karpuz ile 15 bin dekar alanda 90 bin ton kavun üretimi yapılıyor.