Antalya'nın Manavgat ilçesinde geçen yıl bin 966 dananın kesime gittiği bildirildi. Manavgat Kırmızı Et Birliği Başkanı Bilal Ay, yaptığı açıklamada, ilçede geçen yıl bin 966 dana kesimi yapıldığını söyledi.
Dana kesime bağlı, üreticinin toplamda üç dönemde 393 bin 200 lira destek parası aldığını belirten Ay, destekleme paralarının üreticinin hesabına yattığını kaydetti.
Etin Manavgat'ta 22,5 lira olduğunu belirten Ay, Türkiye'deki et fiyatlarının Avrupa ülkelerine göre yüksek olduğunu söyledi.
HAYVANCILIK GİRDİ MALİYETLERİ AVRUPA'YA GÖRE YÜZDE 50 YÜKSEK
Bunda en önemli faktörün hayvancılıktaki girdi maliyetleri olduğunu altını çizen Ay, Macaristan'da yem fiyatlarının ülkeye göre yarı yarıya ucuz olduğunu, girdi maliyetleri düşük olduğu için Avrupa'daki yetiştiricinin ülkesinde et ve süt fiyatları düşükte olsa Türk üreticisine göre daha fazla para kazandığını kaydetti. Ay, şu bilgileri verdi:"Bizde et ve süt fiyatları Avrupa ülkelerinin çoğundan iyi durumda. Fakat, başta Almanya, Macaristan ve Hollanda olmak üzere besicilikte girdi maliyetleri çok düşük. Bize göre yüzde 50 oranında düşük. Birde Avrupa ülkelerinde araziler büyükbaş hayvancılığına çok elverişli. Bizde ise küçükbaş hayvancılığına elverişli. Ayrıca mazot fiyatlarının çok yüksek olması hayvancılıkta girdi maliyetlerini arttırıyor. Besiciye mazotta yarı yarıya varan indirim uygulaması gerekir. " diye konuştu.