Kazakistan’da halk yeni cumhurbaşkanını seçmek üzere sandık başına gitti. Seçime aralarında Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in de bulunduğu 3 aday yarışıyor. Yerel saatle 07.00’da başlayan oy verme işlemi, saat 20.00’da sona erecek.

Nur Otan Partisi tarafından yeniden aday gösterilen Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’e eski Ulaştırma Bakanı Abilgazi Kuseyinov ve Komünist Partisi adayı Turgun Sızdıkov seçimlerde rakip oldu. Kazakistan’ın bağımsızlığından beri ülkenin başında olan Nazarbayev'in seçim programında 'Nurlu Yol' adını verdiği ekonomik kalkınma programı geniş yer tutuyor. Yaklaşık 9,5 milyon seçmenin bulunduğu ülkede 9 bin sandık kuruldu. Yurt dışındaki Kazakistan vatandaşları ise elçiliklerde oy kullanacak. Seçimde cumhurbaşkanı seçilecek aday Kazakistan’ı 5 yıl yönetecek. Seçimi çok sayıda yabancı gözlemci ve gazeteci takip ediyor.

1991 yılında bağımsızlığını kazanan Kazakistan’ın ilk devlet başkanı seçimi 1 Aralık 1991 yılında düzenlenmiş ülkenin kurucu Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ilk cumhurbaşkanı olmuştu.

Orta Asya’nın en büyük ekonomisine sahip olan Kazakistan’da, daha önce yapılan seçimleri AGİT başta olmak üzere çok sayıda uluslararası gözlemci takip etmişti. Ülkede 2007 yılında yapılan anayasa değişikliği ile devlet başkanlığı seçimleri yedi yıldan beş yıla indirilmişti. Cumhurbaşkanı Nazarbayev, 2011 yılında yapılan son seçimlerde oyların yüzde 95,5’ini alarak dördüncü kez Cumhurbaşkanı seçilmişti. 75 yaşındaki Nursultan Nazarbayev’in, bir kez daha beş yıllığına devlet başkanı seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.