Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali kapsamında Manisa Sultan Camisi'nden 475. kez halka mesir macunu saçıldı. On binlerce insan, Sultan Camisi'nin kubbe ve minareleri ile caminin bulunduğu Sultan Meydanı'na bakan evlerin çatı ve balkonlarından saçılan 6 ton mesir macununundan pay alabilmek için yarıştı. Saçım töreninde yaşanan izdiham nedeniyle bazı vatandaşlar ezilme tehlikesi geçirdi. Fenalık geçiren vatandaşlara sağlık ekipleri müdahale etti.

Konuk ülkelerin katılımıyla 475. kez düzenlenen Uluslararası 475. Manisa Mesir Macunu Festivali'nin son gününde, kortej yürüyüşü ve mesir saçım töreni yapıldı. Kortej yürüyüşü ve mesir saçım törenine Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural, Manisa milletvekilleri, Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, ilçe belediye başkanları, Manisayı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık ile festivale katılan konuk ülkelerin diplomatik temsilcileri katıldı.

Valilik binası önünden başlayan kortej yürüyüşünde, konuk ülkelerin folklor ekipleri yöresel kıyafetleriyle yer aldı. Manisa'da şehzadelik yapmış Osmanlı padişahları, Hafsa Sultan ve nedimeleri ile Merkez Efendi'yi temsil eden mankenlerin en önde yer aldığı kortej, Manisa Büyükşehir Belediyesi mehteran takımının seslendirdiği marşlar eşliğinde saçım töreninin yapılacağı Sultan Camisi'ne kadar halkı selamlayarak yürüdü.

Kortejin Sultan Camisi'ne ulaşmasının ardından başlayan saçım töreninde, şehzadelik dönemlerini Manisa'da geçiren Fatih Sultan Mehmet ve Kanuni Sultan Süleyman'ı canlandıran oyuncular ile diğer temsili padişahlar tanıtılarak halkı selamladı. Daha sonra Yavuz Sultan Selim'in eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi olan Hafsa Sultan'ı oyuncu, Merkez Efendi'yi canlandıran oyuncuyu huzuruna kabul etti ve kendisine şifa kaynağı olan mesirin beratını verdi.

Geleneksel mesir saçımı, Hafsa Sultan'ın 'İsterim ki dünya var oldukça her senenin Nevruz gününde bu hastalara şifa, dertlere çare olması için macundan bolca karıla ve ahaliye saçıla' sözleriyle başladı. Festivalde, daha önce dualarla karılan ve paketlenen 6 ton mesir macunu, Sultan Camisi'nin kubbe ve minareleri ile caminin bulunduğu Sultan Meydanı'na bakan evlerin çatı ve balkonlarından halka saçıldı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural, Manisa milletvekilleri, Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, ilçe belediye başkanları, Manisayı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık ile festivale katılan konuk ülkelerin diplomatik temsilcileri de halka mesir macunu saçtı.

MESİRİN TARİHÇESİ

Manisa'da, 474 yıldır şenliklerle halka saçılan mesir macununun tarihçesi şöyle: Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim'in eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan, Manisa'da hastalanır. Hastalığına çare bulunamayan Sultan'ın yaptırdığı Sultan Camisi Medresesi'nin başına getirilen Merkez Efendi, bitki ve baharat karışımından oluşan macun hazırlar. Baharatın 41 çeşidi karıştırılarak hazırlanan bu macunu yiyerek sağlığına kavuşan Hafsa Sultan, diğer hastalara da macunun verilmesini ister. Halktan gelen isteğin artması üzerine kağıtlara sardırılan macunun Sultan Camisi'nin kubbe ve minarelerinden saçılmasını buyurur. Halk, her yılın Nevruz'unun kutlandığı 21 Mart'ta Sultan Camisi'nin önünde toplanır ve böylece Manisa Mesir Festivali doğar.

İÇİNDE NE VAR?

Mesir macununun yapımında zencefil, zulumba, kremtartar, kişniş, kebabiye, havlican, Hindistan cevizi, anason, yeni bahar, hıyarşembe, çam sakızı, zafiran, tarçın, udülkahır, çöpçini, hardal, eskir, karanfil, çivit, meyan balı, tiryak, sarıhelile, raziyane, kimyon, zerdeçal, tarçın çiçeği, karabiber, çörek otu, darıfülfül, ravent, limon tuzu, kakule, şamlı, vanilya, şeker, günbalı, Hindistan çiçeği, limon kabuğu, galanda, tekemercini tohumu, portakal kabuğu kullanılıyor.