Balıkesir’in Manyas ilçesinde bu yıl 22 bin dekarda, Bandırma ilçesinde ise 77 dönüm arazide ayçiçeği ekimi yapıldı.

Manyas ilçesinde bu yıl 22 bin dekar civarında ayçiçeği ekimi yapıldığı açıklandı. Aşırı yağışlar nedeniyle buğday ekimi yapılamadığını ve bunun yerine yazlık ürünlere ağırlık verildiğini söyleyen Manyas Yağlı Tohumlar Kooperatifi Başkanı Sadettin Kalpakçı, ayçiçeği ekiminin de geçtiğimiz yıllarda 16-18 bin dekar civarında gerçekleştiğini, bu yıl 20-22 bin dekar civarlarında olduğunu açıkladı.

Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezgin, bu yıl ilçede 77 bin dönüm arazide ayçiçeği ekimi yapıldığını söyledi. Sezgin, geçen yıl kanola ve nohut ekiminden dolayı ayçiçeği ekiminin az olduğuna dikkat çekti. Bu yıl ise yağışların fazla olması nedeniyle buğday ekiminin yapılamadığını dile getiren Sezgin, "Yerine ayçiçeği ekildi. Bu durum ülkemiz için Bandırma için ve Borsamız için önem arz etmekte. Bandırma'da bu yıl 77 bin dönüm arazide ayçiçeği ekimi yapıldı. Türkiye'de 1 milyon 200 bin ton ayçiçeği üretimi gerçekleştiriliyor ancak bu rakam yetmiyor ve yıllık 1 milyon ton da dışarıdan ithal etmek zorunda kalıyoruz. Burada yapılması gereken şeylerden biri de çiftçiyi daha kazançlı hale getirmektir. Bu şartların oluşturulması gerek. Bunun için teşviklerin artırılması gibi çalışmalar yapılabilir. Yağlı tohumlar üretiminde kendimize yetebilmemiz için önemli bir çalışma olacağına inanıyorum." diye konuştu.

Ayçiçeği, içerdiği yüksek orandaki (yüzde 22-50) yağ miktarı nedeniyle bitkisel ham yağ üretimi bakımından önemli bir yağ bitkisi. Ayçiçeği yağı beslenme değeri en yüksek olan yağlardan biri. Dünya bitkisel ham yağ üretiminin yüzde 12,6’sı ayçiçeğinden karşılanıyor. Ülkemizde yıllara göre değişmekle beraber, yıllık 220-280 bin ton ayçiçeği yağı üretiliyor. Türkiye bitkisel ham yağ üretiminin yüzde 46,7’si ayçiçeğinden karşılanıyor.

Bandırma’da 2010 yılında 72 bin dönüm, 2011 yılında 77 bin 584 dönüm, 2012-2013 yıllarında 77 bin, 2014 yılında 58 bin dönüm araziye ayçiçeği ekimi yapıldı.