Kahramanmaraş'ta faaliyete geçen fabrikasında keçi sütü ve sahlep ile üretilen gerçek Maraş dondurmasını tutkunlarıyla buluşturan Ülker Golf, Türkiye'nin gerçek Maraş dondurması talebini güçlü ve yaygın dağıtım ağıyla karşılamayı hedefliyor. 
 
2003 yılında Bursa fabrikasıyla dondurma pazarına giren Türkiye'nin en büyük yerli dondurma üreticisi Ülker Golf, gerçek Maraş dondurması üretimiyle Maraş dondurma pazarında liderliği hedefliyor. Kahramanmaraş'ta faaliyete geçen fabrikasında keçi sütü ve sahlep ile üretilen gerçek Maraş dondurmasını tutkunlarıyla buluşturan Ülker Golf, Türkiye'nin gerçek Maraş dondurması talebini güçlü ve yaygın dağıtım ağıyla karşılamayı hedefliyor. Ülker Golf tüketiyor. Maraşım dondurmasıyla gerçek Maraş dondurması pazarını büyüteceklerini,  Maraşım'ın ev içi tüketim segmentinde önemli bir rol oynayacağını ifade eden Ülker Golf Genel Müdürü Gökhan Aydın sorularımızı cevaplandırdı:

Türk insanı yeterince dondurma tüketiyor mu?
Maalesef, henüz tüketmiyor. Şu anda biz ancak yıllık 4 litreler seviyesine geldik. Halbuki Avrupa'da 8 litre civarında. ABD'yi söylemeyeyim, onlar 25 litrenin üzerinde. Ama nereden geldik ona bakmak lâzım. Biz 2003'de Ülker Golf olarak dondurma sektörüne girdiğimizde 1 litre seviyesindeydi. Geçen 10 yılda 4 katına çıktı. Ben inanıyorum ki, çok rahatlıkla 2-3 yılda biz bunu  5,5-6 litrelere doğru zorlayacağız. 

KIŞIN DA DONDURMA YENECEK
Yaz ayları dışında dondurma tüketmeme alışkanlığı var. Bunun sebebi nedir?

Doğru. Bu tamamen bir alışkanlık. Yeterli şekilde güvenebileceği dondurma yoktu demek ki. Şimdi yavaş yavaş artıyor. Kışın da dondurma tüketimi başlamakta. Biz Ülker Golf Maraşım dondurmalarıyla bunu bütün yıla yaymaya çalışıyoruz. Tüketimde Maraşım'ın büyük katkısı olacak. 

Ailede herkesin tüketebileceği bir dondurma mı bu?
Evet. Öyle olduğuna inanıyoruz. Türkiye'de dondurma denilince Maraş dondurması akla gelir. Biz o lezzeti bütün formlarda Türk halkına sunacağız. Nedir bunlar? Yarım litrelik paketlerde evine götürebilecek. Ama külâhta da köşebaşındaki bakkaldan alabileceği bir dondurma haline gelecek. Dolasıyla 7'den 70'e herkesin yiyebileceği bir lezzet olacak. 

BÖLGENİN LİDERİ OLACAĞIZ
Ülker Golf dondurma liginde ne durumda?
Biz pazarda ikinci durumdayız. Şu anda yüzde 24 pazar payımız var. 10 yılda yüzde 7'lerden yüzde 24'lere geldik. Önemli olan bizim pazarı büyütmek. Pazarda çok potansiyel var. En azından iki katına çıkması işten bile değil. Biz büyüyen bu dondurma pazarında pay alacağız. Hızla giderek arttıracağız. 

İhracatta büyüme var mı?
2014 için 20 milyon dolar ihracat hedefliyoruz. Biz sadece ihracatta değil, aynı zamanda yerel pazarlarda fabrikalar kurarak da o pazarlarda varız. Bütün bu yakın coğrafyada bölgenin lideri dondurma şirketi olmaya çalışıyoruz. İlk akla gelen marka olmak hedefimiz. Ve bu uğurda da Suudi Arabistan, Suriye ve Ürdün'de fabrikalarımız var. 

DONDURMAYI SEVDİRİYORUZ
Ülker Golf dondurmayı sevdirmek için neler yapıyor?
Birinci öncelik Türk damak zevkine uygun dondurmak yapmak. Türk halkının sevdiği, ilgisini çeken dondurma çeşitlerini halka sunmak. Maraşım dondurmamızla Maraş Dondurmasını biliyorsunuz Türk halkı çok seviyor. Şimdi biz onu ulaşılabilir hale getireceğiz. Bu şekilde Türk halkına dondurmaya sevdiriyoruz. 

Avrupa'da yediğiniz dondurmayı Ülker Golf'le mukayese ettiğinizde hangisi daha lezzetli?
Ben bir Türk olarak Ülker Golf dondurmasını daha çok beğeniyorum. Daha lezzetli buluyorum. Avrupa'da üretilebilen bütün dondurma çeşitlerini üretebilecek teknik altyapıya sahibiz. Biz bu teknik altyapıyı Türk damak tadıyla birleştirerek kullanıyoruz. Ve sonunda Ülker Golf ürünleri ortaya çıkıyor. 

Maraşım dondurmanızın özellikleri nelerdir?
Maraşım dondurmamızın birinci özelliği bir kere keçi sütünün kullanılması. Sahlebin kullanılması. Ve, onun kendine özgü o kıvamı en büyük özelliği. Özel bir kıvamı ve bir lezzeti var. Bunu yakaladık biz endüstriyel ölçekte. Bu şekilde halka sunuyoruz. 

AİLELERE MESAJ
Dondurmanın sağlık açısında bir zararı yok. Ama anneler çocuklarına yememesi için baskı yapıyor. Bu konuda bir mesaj vermek ister misiniz?

Doğru. Dondurmanın sağlık açısından bir zararı yok. Tam tersine çok besleyiciği özelliği olan bir ürün. Sağlıkla, güvendikleri, hijyenik kurallara uygun dondurma üreticilerinden mutlaka dondurma yesinler. 


Erol Doyuran / Yeni Asya Gazetesi