Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, girdi maliyetlerini karşılamakta zorluk çeken sofralık zeytin üreticilerine yağlık zeytindeki gibi teşvik verilmesi gerektiğini söyledi.

Asa, stratejik bir ürün olan sofralık zeytine prim desteği verilmesinin yeniden gündeme geldiğini belirterek, Türkiye’nin dünya genelinde lider bir oyuncu olabilmesi için İspanya ve İtalya’da olduğu gibi teşvik beklediklerini kaydetti. Sofralık zeytinde hastalık ve zararlılara karşı bakım ve mücadele ile hasat masraflarının, yağlık zeytine göre çok daha maliyetli olduğunu ifade eden Asa, Marmara Bölgesi’nde sofralık zeytin üretimi yapıldığı için yağlık zeytine verilen destekten faydalanan üretici sayısının yok denecek kadar az olduğunu vurguladı.

Sofralık zeytinde kilogram başı 2 TL maliyetin yanı sıra her yıl girdi maliyelerinde yaşanan artışın üreticiyi büyük sıkıntıya soktuğunu, yağlık zeytin üretiminde ise bakım, hasat ve işleme masraflarının daha az olduğunu anlatan Asa, şöyle devam etti:

“Yağlık zeytine teşvik verilirken sofralık zeytine verilmemesi üreticiyi kayıt dışına yöneltmektedir. Sofralık zeytine müstahsil makbuzu karşılığında prim desteği verilirse, ülke genelinde ortalama 500 bin ton olan sofralık zeytin üretiminin tamamı kayıt altına alınacaktır. Bugün itibariyle 50 bin ton olan kayıtlı üretici, toplam üretimin sadece yüzde 10’unu oluşturmaktadır. 450 bin ton zeytin üretiminin kayıt altına alınması, ilk üreticiden son tüketiciye kadar en az 3 defa katma değer sağlayacak, dolayısıyla her aşamada alınacak vergi ve stopajlar yönünden bakıldığında, devletin kasasına gelir sağlanmış olacaktır.”

Başkan Asa, sofralık zeytinde kayıt dışının ortadan kalkması ile birlikte merdiven altı üretimin de sona ereceğini vurgulayarak, bunun da ürün kalitesini ve tüketim miktarını artıracağını kaydetti. Türkiye’de kişi başı sofralık zeytin tüketiminin 3,5 kilogram seviyelerinde olduğunu ifade eden Asa, “Kilogram başına verilecek prim desteği ile birlikte merdiven altı üretim bitecek. Aynı standartlarda üretim yapılacağı için kalıcı bir damak tadı yakalanacak ve dolayısıyla bu durum kişi başı tüketimin artmasına da katkı sağlayacaktır. Ülke genelinde yetişen ortalama 500 bin ton sofralık zeytinin kayıt altına alınmasıyla bugün 3,5 kilogram olan kişi başı sofralık zeytin tüketimi de 5 kilograma çıkacaktır.” şeklinde konuştu.