Marmarabirlik, 2016-2017 kampanya dönemi için rekolte beyan alımlarına 22 Eylül’de başlıyor. Başkan Hidamet Asa, bu yıl rekolte tahminlerinin geçen yılın üzerinde olduğunu belirterek, kampanya döneminde 50 bin ton ürün almayı hedeflediklerini söyledi.
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, 2016-2017 iş yılı ürün alım dönemi öncesi üreticilerin teslim edeceği zeytin miktarına yönelik beyanname kabullerine 22 Eylül Perşembe gününden itibaren başlanacağını açıkladı. Rekolte beyan dönemi, 24 Ekim Pazartesi gününe kadar devam edecek. Hidamet Asa, 2016-2017 ürün hasat döneminin yaklaştığını belirterek, Marmarabirlik anasözleşmesi ve ortakların yükümlülükleri gereği 22 Eylül Perşembe gününden itibaren ortaklardan rekolte beyanı alınmaya başlanacağını bildirdi. Bu yıl rekolte tahminlerinin geçen yılın üzerinde olduğunu ifade eden Asa, mahalli farklılıklardan dolayı henüz genel rekolte tahmini yapılamadığını kaydetti.
Bu süreçte rekolte beyanlarının fiyatlandırma politikası için büyük önem taşıdığını dile getiren Hidamet Asa, "Ortaklarımızın verebilecekleri miktarı beyan ederek gerçekçi beyanda bulunmaları gerekmektedir. Yüksek rekolte beyanı verildiği taktirde kota uygulaması yeniden önümüze gelecektir. Kotayı koyacak olan da kaldıracak olan da ortaklarımızdır" dedi.
"Hedef 50 bin ton ürün almak"
Başkan Asa, 2016-2017 ürün alım döneminde sofralık zeytinin yanı sıra yağlık zeytin de alacaklarını vurgulayarak, "Marmarabirlik olarak önümüzdeki kampanya döneminde sofralık ve yağlık dahil her kalibreden 50 bin tonlar seviyesinde ürün almayı hedeflemekteyiz. Kampanya kapsamında yağlık zeytin alımı da yapacağız. Kısacası Marmarabirlik zeytinyağında da söz sahibi olmayı hedeflemektedir" diye konuştu.
Başkan Hidamet Asa, Marmarabirlik’in geçtiğimiz yıl 40 bin ton seviyesinde ürün aldığını ve toplam 187 milyon liralık ürün bedeli ödemesi yaptığını hatırlatarak, bu yıl yine piyasa şartlarını gözeterek üreticiyi mağdur etmeyeceklerini söyledi. Geçen yıl toptan dökme zeytinyağı fiyatlarının 18 TL’den 11 TL’ye gerilediğine işaret eden Hidamet Asa, şöyle devam etti:
"Zeytinyağı fiyatlarının kilogramda 8 TL geri gelmiş olmasını göz önünde bulundurarak, sofralık zeytin fiyatlarını da çok dikkatli belirlemeliyiz. Marmarabirlik’i zarar ettirmemek için çok hassas bir alım ve fiyatlandırma politikası izlemek zorundayız. Marmarabirlik Yönetim Kurulu olarak 2010 yılından bugüne kadar sürekli ortaklarımızın yanında olduk, ortaklarımızı hiçbir zaman mağdur etmedik. Marmarabirlik’i bir yıllık kazanç olarak değil, her yıl kazanacak bir kurum olarak görelim. Marmarabirlik kazanırsa 32 bin ortağımız kazanır. Marmarabirlik zeytin üreticisinin sigortasıdır."
"Beyan vermeyenden alım yok”
Hidamet Asa, ortakların beyan edeceği rekolte miktarının, ortaklık giriş beyannamesindeki taahhüt miktarından fazla olamayacağına işaret ederek, “Ortaklarımız rekolte beyanı verirken olası bir kota uygulaması yapıldığında, ben ne kadar çok rekolte beyanı verirsem o kadar fazla kota çıkar mantığıyla hareket etmemelidir. Çünkü kota uygulamasında, her ortağın son 5 yıl teslim ettiği ürün miktarı baz alınmaktadır. Aynı zamanda bu dönemde rekolte beyanında bulunmayan ortaklardan da ana sözleşme gereği ürün alınmayacaktır” ifadelerini kullandı.