Almanya'nın Hannover şehrinde faaliyet gösteren Türk hukuku avukatı Fahrettin Kahveci, ‘Maalesef ölen kişinin hak sahibi olan mavi kartlı vatandaşlarımızın mahkeme çilesi bitmedi.” dedi.

Kendisine de bu hususta birçok müracaatın yapıldığını söyleyen avukat Kahveci “Kamuoyunda torba yasa olarak bilinen ve birçok yasada değişiklik yapan düzenleme zaten yasa yapma tekniğine aykırı. İçerisinde birbiri ile alakasız düzenlemeler barındırıyordu. Dolayısıyla 3201 sayılı yurtdışı borçlanma yasasındaki değişiklikler de hazırlıksız ve yeterince tartışılmadan yapıldı. Bunun neticesi de mavi kart sahiplerinin mahkeme çilesi tamamen bitecekken aksine devam edecek gözüküyor.” tespitinde bulundu.

Avukat Fahrettin Kahveci’nin verdiği bilgiye göre, mavi kartlı bir kişi yurtdışı sürelerini borçlanmak isterken SGK, 3201 sayılı yasanın 1. maddesine göre borçlanma talebini reddediyordu. Torba Yasa ile 1. madde değiştirilerek mavi kart sahipleri de kapsama alındı. Ancak mavi kart sahibi bir kişi, ölen kişinin yurtdışı sürelerini borçlanacağı zaman SGK bu başvuruyu aynı yasanın 3. maddesine göre reddediyor. Torba yasanın 3. maddesinde mavi kartlı hak sahipleri için düzenleme yapılmayınca, SGK bu insanların başvurularını önceden olduğu gibi reddetmeye devam ediyor.

Böylece Yurtdışında vefat eden vatandaşları için yurtdışı sürelerinin borçlandırılarak adlarına dul veya yetim aylığı bağlatmak için mavi kartlı hak sahiplerinin (ölen kişinin eşi, çocukları vb.)yaptıkları başvurular reddediliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) söz konusu başvuruyu reddetmesindeki tek gerekçe ise hak sahiplerinin Türk vatandaşlığa sahip olmaması.

Borçlanma hakkının alınması için ise yine torba yasadan önceki gibi mahkemeye gitme mecburiyeti doğuyor. Daha önce izinli olarak Türk vatandaşlığından çıkıp başka bir ülke vatandaşlığına giren mavi kart sahiplerinin, yurtdışı borçlanma talepleri başvuru tarihinde Türk vatandaşı olmadıkları gerekçesiyle SGK tarafından reddediliyordu. Mavi kartlılar bu haklarını ancak mahkeme kararı ile alabiliyorlardı. 11 Eylül 2014 tarihinde yürürlüğe giren ve kamuoyunda Torba Yasa olarak bilinen yasa ile mavi kart sahibi Türk vatandaşlarının dava yoluna gerek kalmadan yurtdışı borçlanma yapabilecekleri kabul edilmiş ve bu insanlar rahat bir nefes almışlardı.