Amerikan fast-food zinciri McDonald’s, 25 yıldır faal olduğu Rusya’da 500. restoranını Yekaterinburg kentinde açtı.

Ukrayna krizi nedeniyle Batılı ülkelerle sorunları olan Rusya’da McDonald’s restoranların denetimleri sıkılaştırılmış, bazı şubeler de kapanmak zorunda kalmıştı. Ural bölgesinde Rusya’nın en büyük dördüncü kenti Yekaterinburg’da gerçekleşen açılış törenine kent valisi ve diğer yetkililer katıldı. Rus basınında yer alan haberlere göre sadece Yekaterinburg kentinde 12 McDonald’s bulunuyor.

Rusya’da yaşanan ekonomik kriz ve rublenin devalüasyonu nedeni ile McDonald’s restoranlarında gelirlerde düşüş yaşanıyor. McDonald’s Rusya Genel Müdürü Aleksey Semenov, Rusya’da faaliyette bulunan restoranlarında 43 bin kişiye istihdam sağladıklarını, ürünlerinin yüzde 85’ini 160 ayrı Rus şirketinden temin ettiklerini söyledi. Rusya’da restoranlarına günlük 1 milyonun üzerinde müşteriye hizmet verdiklerini ifade eden Semenov, 25 yıllık dönemde 3 milyar müşteriye ulaştıklarını, bunun da dünyanın yarısına karşılık geldiğini ifade etti.

McDonald’s ekonomik zorluklara rağmen Rusya'da 2015’te 14 yeni restoran açtı ve yıl sonuna kadar bu sayıyı 50’ye çıkaracak. Rusya’nın başkenti Moskova’da 1990’da ilk McDonald’s açıldığına ilk günde 30 bin kişiye hizmet vererek rekor kırmıştı. McDonald’s’ların büyük çoğunluğu Rusya’nın Avrupa kentlerinde yer alıyor.

Rusya’da McDonald’s’lara yerli rakip çalışmalarına da başlandı. Ünlü Rus sinema yönetmenleri Andrey Konçalovskiy ve Nikita Mihalkov'un, McDonald's'a rakip olabilecek bir zincir restoran kurmak için devletten para yardımı istediği bildirildi. 'Edim Doma' (Evde Yiyoruz) adıyla anılan restoran projesinin 'McDonald's gibi Batı'lı zincirlere alternatif olarak ortaya çıkacağı' ve 'yerli üretimi güçlendireceği' belirtiliyor.