Türkiye'de bir ilke imza atarak nitelitli eleman ihtiyacını karşılamak için kendi bünyesinde meslek lisesi açıp Milli Eğitim Bakanlığı'na devreden Antalya Organize Sanayi Bölgesi (OSB), okulunu geri almaya hazırlanıyor.

'Bakanlığın sanayicinin beklediği eğitimi vermekten uzak olduğunu' gerekçe gösteren Antalya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, “Bölge Müdürlüğümüz içerisinde faaliyet gösteren işletmelerin en çok eleştirdiği konu, eğitim sistemimizin işletmelerin ihtiyaç duyduğu nitelikleri öğrencilere kazandıramadığı yönündedir.” dedi.

Antalya OSB, sanayicinin kalifiye ara eleman ihtiyacını karşılamak üzere 2007 yılında meslek lisesi yaptırdı. Antalya OSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Milli Eğitim Bakanlığı'na devredildi. Ancak aradan geçen 8 yılda MEB'in verdiği eğitim sanayicinin ihtiyacını karşılamaktan uzak kaldı. OSB'de faaliyet gösteren firmalar eğitim sisteminin işletmelerin ihtiyacını karşılamadığından şikayet etti. Eleştiriler üzerine harekete geçen Antalya OSB yönetimi MEB'e devrettiği okulu geri alma kararı verdi. Antalya Valisi Muammer Türker’in başkanlığındaki Müteşebbis Heyet tarafından alınan karara göre, sanayicisinin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde düzenlenecek okul özel bir eğitim kuruluşuna devredilecek. Bu sayede kalifiye ara elaman açığını kapatmayı amaçlayan OSB yönetimi, gelecek kaygısı taşıyan gençlerin de iş ve meslek sorununa kalıcı çözüm sunmayı hedefliyor.

Mevcut eğitim sisteminin sanayicinin isteklerini karşılamadığına dikkat çeken Antalya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, “Bölge müdürlüğümüz içerisinde faaliyet gösteren işletmelerin en çok eleştirdiği konu, eğitim sistemimizin işletmelerin ihtiyaç duyduğu nitelikleri, öğrencilere kazandıramadığı yönündedir. Okullarda teorik eğitime ağırlık verildiği, uygulamalı eğitimin verilmediği ya da gerekli nitelikte olmadığı, işe yeni başlayan mezunların işletmede en az 6 ay uygulamalı eğitim gördüğü ve bu durumun işletmeye ek bir maliyet ve zaman kaybı yarattığı dile getirilmektedir.” diye konuştu.

Meslek liselerinden mezun olanların yeterli bilgi ve beceriyi edinmeden üniversitelere yöneldiğini, bu durumun da üniversite mezunu işsiz sayısını artırdığına dikkat çeken Bahar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Meslek liselerinden mezun olan gençlerimizin iş hayatına atılmak yerine üniversiteleri tercih etmesi, sanayi bölgelerindeki ara eleman ihtiyacını büyük ölçüde artırdı. Biz tüm gençlerimizin elbette üniversite mezunu olmasını, akademik seviyede bilgi birikimine sahip olmalarını istiyoruz ancak istihdam kısmında önemli eksiklerimiz var. Şu an maalesef işsiz üniversite mezunları ile dolu bir ülke haline geldik. Bu durum beraberinde ara eleman açığı yaratıyor. Bizim nitelikli meslek lisesi mezunu elemana ihtiyacımız var. Bizim ara elemana ihtiyacımız var. Bu yapıyı kırmak ve hem sanayicimize hem de gençlerimize katkı sağlamak için bu tür bir girişimde bulunduk.”

OKUL TÜRKİYE'DE BİR İLKTİ

Antalya OSB Müteşebbis Heyeti ve yönetim kurulunun almış olduğu karar ile sanayicinin teknik elaman ihtiyacının karşılanması için Türkiye'de bir ilke imza atılarak Antalya Organize Sanayi Bölgesi içinde meslek lisesi yaptırıldı. Ana bina ve derslikler 2007-2008 öğretim yılında, atölye binaları ise 2008-2009 öğretim yılında hizmete girdi. Bilişim, elektrik-elektronik, inşaat, makine, plastik, gıda, kimya, tekstil teknolojileri alanlarında eğitim verilen okulda bin 150 öğrenci öğrenim görüyor. 38 dersliğe sahip okulda 96 öğretmen görev yapıyor.