Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, nakit hareketlerinin sınırlandırılması yönündeki talepleri olumlu bulmadığını söyledi.

Rusya’nın Uzakdoğu bölgesindeki Iturup Adası’nda gençlerle bir araya gelen Medvedev, “Nakit hareketleri ile ilgili herhangi bir sınırlama piyasalarda temel değişikliklere neden olur. Bunun iyi bir düşünce olmadığını düşünüyorum.” dedi.

SINIRLAMALAR ÜLKEYİ 1990’LARA GÖTÜRÜR

Bu tür sınırlamaların Rusya mali piyasalarında olumsuz etkilerinin olacağına değinen Medvedev, “Sınırlama durumun iyileşmesi adına olumlu bir katkısı olmaz. Diğer taraftan ülkeyi 1990’lara geri götürür…” uyarısında bulundu.

Rusya Başbakanı, 1998’de yaşanan krizde getirilen sınırlamaların rublenin güçlenmesi konusunda herhangi bir katkısı olmadığını da belirtti.

Nakit hareketleri ile ilgili durumun Merkez Bankası’nın yetkisi alanında olduğunu kaydeden Medvedev, “Biz bunu arkadaşlarımızla da görüşüyoruz. İfade ettiğim gibi benim düşüncem, bu tür önlemlerin pozitif bir sonuç alınmasına katkı sağlamaz.” dedi.

2015’DE 90 MİLYAR DOLARA ÇIKACAK

Rusya Ekonomi Bakanı Aleksey Ulyukayev, 2015’de nakit çıkışının 90 milyar dolar seviyesinde olacağını söylemişti.

Ukrayna krizi, yaptırımlar ve petrol fiyatlarının düşmesi nedeni ile zor günler yaşayan Rusya ekonomisinden nakit çıkışları sürüyor.

Rusya’dan nakit çıkışı 2013’de 61 milyar dolarda kalırken, 2014’de bu rakam 2 kattan daha fazla artarak 151,5 milyar dolara yükselmişti.

Ekonomi Bakanlığı, nakit çıkışının 2016’da 70 milyar dolar, 2017 ve 2018’de de 55-60 milyar dolar seviyelerine gerilemesini bekliyor.