Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, dolar karşısında yıl başından bu yana yüzde 30 civarında yükselen rublenin reel değerinde olduğunu söyledi. Ukrayna krizi, yaptırımlar ve petrol fiyatlarının sert düşmesi nedeni ile ruble 2014 sonunda hızla değer kaybetmiş, dolar 80 rubleye kadar çıkmıştı. Serbest piyasada dolar 49 rubleye gerilerken, Euro da 55,5 rubleden alıcı buluyor.

Rossiya-1 televizyonuna açıklamada bulunan Medvedev, “Ruble kuru şu an döviz piyasası ve ülke ekonomik gerçeklerini tam olarak yansıtıyor. Şu an rublenin gerçek değerinde olduğunu düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Bir kısım uzmanların rublenin aşırı değerlendiği ve ihracat potansiyelinin zayıfladığı yönünde yorumlarının olduğunu ifade eden Medvedev, mevcut parametrelerin gerçek durumu yansıttığını ifade etti.

Rusya’nın gıda ambargosunu bir kısım ülkelere kaldırabileceği yönündeki sorulara yanıt veren Medvedev, “Biz doğal olarak bir kısım ülkelerle ilişkilerimiz gelişiyor. Ancak bu bizim bir kısım ülkelere ambargoyu kaldıracağımız, bir kısım ülkelere de devam ettireceğimiz anlamına gelmiyor.” dedi. Rusya başbakanı burada ölçünün Rusya’nın çıkarları olduğunun altını çizdi.