Elazığ depreminde Kahramanmaraş dahil onlarca ilin sallanması ile birlikte Doğal Afetler Sigorta Kurumu (DASK)  gündeme geldi. DASK ve Deprem sigortası yaptırmanın önemi bir kez daha anlaşıldı. Biz de Haber46 olarak Beşen Sigortacılık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Beşen'e konuyla ilgili görüşlerini sorduk. Haber46 okuyucularına özel açıklamalarda bulunan Mehmet Beşen şunları söyledi:

Öncelikle Elazığ ilimizde meydana gelen depremden dolayı hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına ve milletimize başsağlığı diliyorum.Yaralılara acil şifalar diliyorum. Maalesef depremler zamanını bilemediğimiz ama meydana geldiği zaman da çok derin yaralar bırakan, çok derin maddi kayıplar bırakan büyük bir afettir. 

Devletimiz, Doğal Afetler Kurumu ( DASK ) adı altında sigorta poliçelerini yıllar önce devreye soktu. Ancak bugün geldiğimiz noktada, DASK poliçesine karşı vatandaşımızın ilgisinin biraz eksik olduğunu görüyoruz. Özellikle sigorta poliçesi yaptıran sigortalılarımız poliçelerini elektrik,su aboneliğini almak için zorunluluktna dolayı yaptırıyorlar.

Dolayısıyla bu poliçeler düzenlenirken, ikamet ettikleri evlerin gerçek metre kare değerleri üzerinden değil minimum metre kare üzerinden düzenleniyor. Bu da ileride oluşabilecek muhtemel hasarlarda, kendilerini de mağdur etmektedir. Bizim buradaki önerimiz, sigortalılarımızın evlerine gerçek metrekare üzerinden, gerçek değerleri üzerinden Doğal Afetler Sigorta Kurumunun DASK poliçelerini yaptırmasını istiyoruz.

Bu şekilde poliçeye sahip oldukları zaman Allah korusun, ileride meydana gelen hasarlarda maddi kayıplarını büyük ölçüde karşılamış olacaklardır.

Şu anda Kahramanmaraş'ta 2020 yılı itibari ile DASK poliçesinde azami tazminat tutarı, 240 bin TL ile sınırlıdır. Her hangi bir deprem olması durumunda DASK poliçesi maksimum 240 bin TL'ye kadar sınırlı ödeme yapıyor. Yani her hangi bir deprem olması durumunda DASK poliçesi maksimum 240 bin TL'ye kadar hasar talebini karşılıyor. Bunun içinde ödenecek yıllık prim yine azami 398 TL, tabiki bu rakam evin metre karesine göre değişiyor. Metre karesi düşük evlerde ise yıllık prim daha da az olabiliyor.

240 bin TL'nin üzerinde birçok ev var, bu durumda ise 240 binlik kısmını DASK poliçesinden karşılanacak onun üzerindeki teminatlarında yine özel sigortalardan karşılanması ile alakalı poliçelerini yaptırabilirler. Kendi tasarruflarıdır.
Son olarak vatandaşlarımız deprem sigortasına zorunluluktan değil ileride muhtemelen oluşabilecek olan, istenmeyen hasarlara karşı maddi kayıplarını minimize etmek için yaptırdıkları bir poliçe olsun istiyoruz. Bunun içinde gerçek değerleriyle, gerçek metre kareleriyle poliçelerini yaptırmaları mağduriyeti önleyecektir. 

Bu durumda tüm vatandaşlarımız aynı duyarlılığı göstermesi durumunda, yine oluşabilecek muhtemel depremlerde de sistemdeki sigortalı sayısı ne kadar çok olursa devletimizin üzerine düşen yükün de o kadar az olacağını düşünüyorum. 

DASK, Deprem Sigortası gibi önlemlerin sadece afetler geldiği zaman değil, bir ihtiyaç olduğunun bilinciyle her zaman aklımızda bulunması gerektiğini ve sigorta bilincinin oluşmasının çok önemli olduğunu düşünüyoruz.

Ayrıca ülkemizin büyük bir bölümü deprem riski ile karşı karşıya iken, hükümetimizin geniş yetkilerle donatılmış Doğal Afetler Bakanlığını ihdas etmesinin faydalı olacağını düşünüyorum. 

Vatandaşlarımız bizlere sormak istediği bilgi olduğu zaman telefonlarımız açıktır. Her zaman her konuda bizi arayabilir ve danışabilirler.

Bizler de Beşen Sigorta olarak, her yıl yenileme yapan vatandaşlarımıza %10 %15 arası indirimler yapabiliyoruz.

Beşen Sigortacılık İletişim: 05324934549 - 0344 221 2977