Bank Asya yönetimine polis operasyonunun ardından el koyulması ile ilgili bir yorum da İktisat Profesörü Mithat Melen’den geldi. Melen, kararın dayandığı temelleri tam bilmediğini belirterek, “Ama Türkiye’de ekonomiyi siyaseten kullanmaya başlamak tehlikeli.” dedi.



Melen, hukukun her eylemde önemli olduğunu vurguladı ve “Hukuk ya vardır ya yoktur. Her eylem hukuka dayanmalıdır. Yoksa hukuku kendi keyfine göre kullanmak yanlıştır. Tabii bana göre bu el koyma kararı da eğer siyasi nedenle ise üzücüdür.” ifadelerini kullandı.


Melen, şöyle devam etti:

“Yanlışa, yanlışlara karşı gereken yapılmalıdır. Ama bir banka için değil bütün bankalar için gereken yapılmalıdır. Hukukun siyasetin kullanılması çok yanlıştır. Yani bir çocuk simit çalınca hapse giriyor öbürünü koruyorsunuz olmaz. Herkese hukuk, herkese adalet… Şu da unutulmamalı hukuksuz ekonomi yönetimi olmaz. “




Bank Asya’nın ortaklık yapısının şeffaf olmaması el koyma kararına dayanak yapılmıştı. Mithat Melen, ortaklık yapısında aranan kriterlerin şirketler hukukunda ve bankalar hukukunda açık olması gerektiğini kaydetti ayrıca “Bu yeni olayda da geçen ortakların uygunluğu nedir? Bunlar uygun değilse neden ortaklıkları başından bu yana kabul edilmiş?” sorularını sordu.



“BİZE PETROL ÇOK YARDIM ETTİ”

Ekonomiye de değinen Melen, şunları dile getirdi:


“Bize petrol çok yardım etti. Petrol olmasa durumumuz kötüydü. Cari açık kötü olacaktı. Ne ise açık gerileme eğiliminde, enflasyon gerileme eğiliminde. Seçimde bunlar çatlamazsa 2015’i atlatırız. Türkiye bundan böyle ekonomik bunalım kaldıramaz. Büyük sıkıntılar olur. Duyarlı olduğum konu Türkiye’de kesinlikle siyasi ve ekonomik istikrardır. Ekonomik istikrar bozulmadı ama bunu da bozmamak gerek. Bu partiler üstü bir şey. Bu bir partiye ait değil, muhalefetin de buna yardım etmesi gerek. “