Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile kamudan atılan kişiler, fazla aldıkları maaşı iade etmek zorunda kalmayacak.

Resmi Gazete’de önceki gün yayımlanan 675 sayılı KHK’da, terör örgütleri FETÖ ve PKK ile bağlantılı oldukları gerekçesiyle kamudan atılan kişilerle ilgili önemli bir düzenlemeye yer verildi. Önceki kararnamelerde, görevden atılan kişilerin, peşin aldıkları maaşlarının ayın geri kalan kısmına tekabül eden tutarı bağlı bulundukları kurumlara iade etmeleri öngörülmüştü.

Memurlar ayın 15’inden 15’ine maaş aldıkları için örneğin 28 Ağustos’ta kamudan atılanların geri kalan 15 günlük maaşı iade etmeleri gerekiyordu. Askeri öğrencilerin de aynı şekilde fazladan aldıkları harçlıkları iadeleri isteniyordu. Yayımlanan KHK ile bu uygulamadan vazgeçildi. OHAL kapsamındaki KHK’larla meslekten, kamu görevinden veya öğrencilikten atılanlar, ayın geri kalan kısmına karşılık gelen maaş ve diğer mali ve sosyal haklara ilişkin tutarları iade etmek zorunda kalmayacak. Askeri öğrenciler ile öğretim üyesi yetiştirme programı kapsamındaki kişilerin mecburi hizmet yükümlülükleri ve mecburi hizmete bağlı borç yükümlülükleri ortadan kalkacak. Bunlardan alınmış olan borç yüklenme senetleri ve müteselsil kefalet senetlerinde yazılı tutarlar, talep ve tahsil edilmeyecek. Ancak, bu KHK’dan önce tahsil edilmiş aylık ve diğer mali sosyal haklara ilişkin tutarlar sahiplerine iade edilmeyecek.