Tüm memurları yakından ilgilendiren Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) toplantısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik başkanlığında yapıldı.

Bakanlıktaki toplantıya memurlar adına Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, KESK Genel Başkanı Lami Özgen ve Memur-Sen Genel Başkan Vekili Günay Kaya’nın yanı sıra kamuda yetkili sendikaların genel başkanları katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Bakan Faruk Çelik, "Bu toplantıları toplu sözleşme süreçlerinde birçok kazanımların elde edildiğini fakat beklentilerinin doğal olarak yüksek olduğu, beklentilerin ve kazanımların her zaman karşı karşıya geleceğini unutmamamız gerekiyor. Mühim olan her toplu sözleşme döneminde sorunları daha azalan bir kamu çalışma hayatının tesisi konusunda samimi gayret etmektedir ki bu masa etrafında bulunanların bu gayretin dışında bir amaçlarının da olmadığının ben müşade etmiş birisi olarak ifade ediyorum. Toplu sözleşme süreci bir dönüşüm, bu dönüşümün sancıları olacak halen kamu kurumlarımızda bahsedilen sorunların toplu sözleşme masası konusu olduğu hususunda farkında olmayan yöneticilerin varlığına şahitlik ettik. Bu olmamalı ama bunun olmasının bir yönüyle doğal olmasını kabul etmek gerekiyor. Çünkü alışılagelmiş 90 yıllık bir gelenek var. Siz diyorsunuz ki bunu masada çözecek taraflar bu anlayışa dönüşte bir sürece ihtiyaç var.’’ dedi.

Memur-Sen Genel Başkan Vekili Günay Kaya ‘’Kamu çalışanlarımız için 30 yıllık emekli sınırlaması vardı. Siz 40 yıl hizmet veriyorsunuz ama emekli olacağınız zaman ikramiyeniz ve maaşınız 30 yıl üzerinden hesap ediliyordu. 2013 toplu sözleşmelerinde Memur-Sen’in talebiyle masada çözüm iradesi ortaya çıktı ama ivedi çözüm yerine ivedi çözüm gündeme geldi. Maalesef bu masanın çözmesi gereken sorunu Anayasa Mahkemesi’nin yargı kararı ile çözmesi masa için talihsizlik olmuştur. KİT’lerde ve kamuda çalışan üniversite mezunu işçilerin KİT’lerde 2 sayılı cetvele, diğer kamu kurumlarında çalışanların memuriyet kadrolarına geçirilmesini önemsiyoruz.’’ ifadelerini kullandı.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ise Kamu-Sen olarak KPDK’ da 4/C’ li ve sözleşmeli personele kadro verilmesini istediklerini belirterek şunları söyledi: "Kamu çalışanlarına enflasyon farkı ödenmeli 2014 yılında kamu çalışanları için ekonomik anlamda kötü bir yıl olarak geçti. 123 liralık zamla 2014 yılını kapattı. Ortalama 5.2 oranında zam verilen kamu çalışanları sadece enflasyon farkını göz önüne aldığımızda 2.97 oranında enflasyon farkının verilmesi gereken bir kitledir.’’ şeklinde konuştu.

KESK Genel Başkanı Lami Özgen de, kamu çalışanlarını bir çok sorunlarının olduğunu belirterek, Atama, rotasyon, performansa dayalı çalışma angarya işlerde gereğinden fazla ve ücretsiz çalışma sorunları olduğunu bunların hepsinin burada değil toplu sözleşme masasında konuşulması gerektiğini söyledi.