Çankırı'nın Çerkeş ilçesi Dikenli köyünde Mera Islah ve Amenajman Projesi için açılış töreni düzenlendi.

Meraların otlatmaya açılış törenine Vali Yardımcısı Ahmet Atılkan, Çerkeş Kaymakamı Cengiz Uysal, Çerkeş Belediye Başkanı Hasan Sopacı, İl Tarım Müdür Vekili Halil Tekin, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hayrettin Kendir, daire müdürleri ve köy sakinleri katıldı. Vali Yardımcısı ve Mera Komisyonu Başkanı Ahmet Atılkan, açılış konuşmasında, "Çankırı’da mera kanunu kapsamında meralar ile ilgili bizim yaptığımız üç işlem var. Bir tespit, iki tahlil, üç tescil. Çankırı’daki meraların tespit kısmı hemen hemen bitmiş vaziyette, iki köy kaldı, o da bu sene sonuna kadar bitecek. Devamında tahlil ve tescil işlemi beraber yürüyor. Bu meraları biz mera yönetim kurulu birliklerini kurdurarak ilgili köylere tahsisini yapıyoruz. Önemli olan en yüksek verimi elde etmektir. Çankırı’da hayvancılık dışında bitkisel üretimi artırma yönünde de önemli projeleri müdürlüğümüz hayata geçirdi. Çankırı’da en önemli tarım açısından yatırım olarak sulamayı görüyorum. Devam eden önemli projelerimiz var. Havzalı ve Koyunbaba projesi bunun yanında yatırım programında 19 adet gölet inşaatımız var, bir kısmının bu sene yeterli ödeneği var. Bu projeler hayata geçtiğinde şu an var olan 40 bin hektar sulanan araziye tahmini olarak 25 bin hektar arazi daha katılacak. Bu, yöremiz çiftçisinin gelir düzeyini artıracaktır diye düşünüyorum." dedi.

Prof Dr. Kendir ise "Dikenli köyü Ankara'nın ya da iç Anadolu'nun normal köylerinin dışında çok daha değişik bir ekolojiye sahip. Bu nedenle bize çok değişik ekoloji de çalışma imkanı vereceği için ben de kendi adıma çok heyecanlı olduğum projeydi. Köyün ekoloji olarak meraları çok kötü değildi. Meraları daha iyi hale getirmek için çalışmalar yaptık. Sonuç olarak temel amacımız köydeki hayvan varlığının yem ihtiyacını yıl boyunca sağlayacak olan bir sistem kurmak. Bununla ilgili planlarımızı yaptık ve köyün meralarında belli ıslah çalışmaları yaptık. Meranın bazı bölümlerinde gübreleme çalışmaları gerçekleştirdik. İyi cins yem bitkilerinin oranını artırmak için azotlu ve fosforlu gübreler yardımıyla meraları daha iyi hale getirmeye çalıştık." şeklinde bilgi verdi.

Konuşmaların ardından Vali yardımcısı Ahmet Atılkan tarafından Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bölüm Başkanı Kendir’e tuz lambası hediye edildi. Meranın açılış kurdelesi protokol tarafından kesilerek katılımcılara ikramda bulunuldu.