Almanya Başbakanı Angela Merkel, altı federal bakan ve işadamlarından oluşan heyetiyle Brezilya’ya çıkarma yaptı. Brezilya’nın başkenti Brasilia’da ilk Almanya-Brezilya Ortak Bakanlar Kurulu Toplantısı yapıldı. Görüşmelerin hedefinde dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerden Brezilya’da Alman yatırımının artırılması, iki ülke arasındaki işbirliklerin derinleştirilmesi vardı.

Yunanistan’a üçüncü mali yardım paketinin Federal Meclis tarafından onaylanmasının ardından Başbakan Angela Merkel, hükümetler arası istişare toplantısına katılmak üzere Brezilya’ya çıkarma yaptı. Brezilya’nın başkenti Brasilia’da Almanya-Brezilya Ortak Bakanlar Kurulu Toplantısı’nın ilki gerçekleştirildi. Merkel’e bakanlar kabinesinin şu üyeleri eşlik etti: Frank-Walter Steinmeier (Dışişleri), Hermann Gröhe (Sağlık), Barbara Hendricks (Çevre), Christian Schmidt (Tarım), Alexander Dobrindt (Ulaştırma), Gerd Müller (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma) ve Federal Hükümetin Kültür ve Medyadan Sorumlu Bakanı Monika Grütters. Ayrıca ekonomi ve enerji, mali, çalışma, eğitim ve savunma bakanlıklarından devlet müsteşarları da heyetle birlikte gitti.

Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, Başbakan Merkel’in onuruna Çarşamba akşamı bir yemek verdi. Merkel’in dünkü programında ise Brezilya’daki Alman yatırımcılarla görüşmeler vardı. Bu görüşmeler sonrası Merkel, Rousseff ile bir araya geldi. Hükümetler arası istişare toplantısında iki ülkenin bilim, teknoloji, enerji alanlarında ne tür işbirliklerin olabileceği ele alındı. Görüşmede Alman heyeti özellikle iklim koruma konusuna önem verdiği aktarıldı.

Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı’nın Brezilya’ya iklimi ve tropikal ormanları korumaya yönelik 525 milyonu kredi olmak üzere 551 milyon Euro vereceği bildirildi. Bunun yanı sıra iki ülke arasında askeri alanında ne tür ortak çalışmalar yapılabileceği değerlendirildi. Enflasyon oranı yüzde 10’a yükselen Brezilya’da Devlet Başkanı Rousseff yönetimi de zor durumda.

Brezilya hükümetinin otomobil ithalatına gümrük vergisi oranını yüzde 35’e çıkarması da heyetler arası görüşmelerin konusu olacağı bekleniyordu. Volkswagen ve Daimler gibi Alman otomotiv devlerinin satışlarının bu vergiden dolayı yüzde 20,7 oranında gerilediği belirtildi.