Alman Federal Meclis üyeleri yarın Yunanistan'a üçüncü yardım paketini oylamak için tatillerini yarıda kesecek. Yunanistan'ın borçlarının silinmesine karşı çıkan Başbakan Angela Merkel, faizlerin düşürülmesi ve ödemelerin ertelenmesi konusunda ‘hareket alanı' olduğunu belirtti. ZDF televizyonuna konuşan Merkel ayrıca mültecilere yapılan saldırıları kınadı.

Euro Grubu'nun Yunanistan'a 86 milyar Euro'luk üçüncü yardım paketine onay vermesinden sonra gözler ülke parlamentolarına, özellikle yarın Alman Meclisi'nde yapılacak oylamaya çevrildi. Yardım paketin meclisten muhalefet partililerin oylarıyla da geçeceğine kesin gözle bakılırken, Hıristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinde kaç vekilin karşı oy kullanacağı merak ediliyor.

"SERT TAVRIMIZ İŞE YARADI"

Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) lideri Başbakan Angela Merkel, ikinci devlet kanalı ZDF'deki ‘Yaz Söyleşileri' kuşağında Yunanistan'ın borçlarının silinmesine karşı olduğunu, ancak faizlerin düşürülmesi ve ödemelerin ertelenmesi konusunda ‘hareket alanının' mevcut olduğunu söyledi. Atina'nın ‘gerçekten reformlar yapılırsa ülke ayağa kalkar' gerçeğini anladığını ifade eden Merkel, bunun diğer ülkelerin ve özellikle Federal Mali Bakanı Wolfgang Schaeuble ve Federal Hükümet'in sergilediği sert tavrıyla gerçekleştiğini savundu.

KARŞI OY KULLANANLAR CEZALANDIRILABİLİR

Merkel ayrıca meclisteki oylamada Birlik partilerinden karşı çıkanların cezalandırılması konusundaki soruları cevapladı. Meclis Grubu Başkanı Volker Kauder'in tavrına destek veren Merkel, “Meclis Grubu'ndaki çoğunluk komisyonlara da yansımalı.” diyerek, Birlik partililerin yüzde 80'i yardım paketini onayladığını, komisyona bu oranın yansıması gerektiğini dile getirdi. Kauder, yardım paketine karşı çıkanların meclisin Mali ve Avrupa komisyonlarından geri çekilerek cezalandırılacağını söylemiş, bu ifadeleriyle çok sayıda CDU'lu vekiller tarafından eleştirilmişti.

MÜLTECİLERE YAPILAN SALDIRILARI KINADI

Başbakan Angela Merkel, mültecilere yönelik saldırıların artmasını sert dille eleştirerek, saldırıların aklanacak ve haklı bulunacak hiçbir tarafı bulunmadığını vurguladı. “Bu, ülkemize yakışmıyor." diyen Merkel, Almanya'ya gelen her bir insanın insan olarak muameleye görme hakkı olduğunun altını çizdi. Merkel, yakın zamanda bir mülteci yurdunu ziyaret edeceğini de dile getirdi.

Mülteci sayıların yüksek olmasının Almanya'nın belini bükmeyeceğine dikkat çeken Merkel, ancak Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında haksız paylaşıma da göz yumulamayacağını vurguladı. Merkel, ilk kayıt merkezlerinde personel sayısının yükseltilmesi gerektiğini ve çadırların yerine konteynerlerin kullanılması gerektiğini belirtti.

‘Yaz Söyleşileri'nde Merkel'e ayrıca 2017 yılında yeniden CDU'nun başbakan adayı olup olmayacağı soruldu. ‘Uygun bir zamanda' karar vereceğini söyleyerek bu konuda kesin bir açıklamada bulunmayan Merkel, Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un görevine devam etme isteğinde bulunması durumunda bunu destekleyeceğini de söyledi.