Yunanistan krizi ile ilgili hükümet açıklamasında bulunan Başbakan Merkel, Pazar günkü referandum öncesi Yunan hükümetiyle hiçbir şekilde müzakere yapılmayacağını söyledi. Yunan Başbakanı Aleksis Çipras’ın yaptığı son başvuruyu hatırlatan Merkel, Yunan krizinin AB’yi olumsuz etkilemeyeceğinin de altını çizdi.

Yunanistan’da yapılacak referandum öncesi Federal Meclis’te hükümet açıklamasında bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve hükümetine göndermelerde bulundu. Merkel, “İyi bir Avrupalı her ne pahasına olursa olsun anlayışıyla bir uzlaşma arayışına girmez. İyi bir Avrupalı, Avrupa anlaşmalarına ve ulusal kanunlara riayet eden kişidir. Bu anlaşmalara uyarak Euro’nun istikrarlı kalmasına yardımcı olan ve zarar görmemesi için çalışan kişidir.” dedi.

“Avrupa’nın 400 milyon, 1,5 veya 2 milyar Euro’yu ödeyecek güçte olmasına rağmen mevzu bahis konunun bu olmadığının” altını çizen Merkel, aslolanın kanunlara uymak olduğunu söyleyerek Çipras ve hükümetine mesaj gönderdi.

Açıklamalarının devamında “Avrupa bir kader birliğidir, bir hukuk birliğidir.” diyen Hıristiyan Birlik Partili (CDU) Merkel, “Bu birliğin tabiatında uzlaşmaya hazır olma vardır. Bu hepimiz için geçerlidir. Uzlaşma için ise kazançlar ve zararlar ölçülür. Zararlar kazançlara ağır basarsa doğal olarak şahsım ve hükümetim uzlaşmaya gitmez.” restini çekti. AB’deki hedeflerinin “baştan beri her zaman bir istikrar birliği oluşturmak” olduğunu belirten Merkel, şahsi sorumluluk ile karşılığında ödeme ilkesi doğrultusunda hareket edildiğini anlattı.

Ekonomi ve para politikalarının bir bütünlük oluşturduğunu belirten Angela Merkel, “Biz kararımızı istikrardan yana verdik.” dedi. Bir şey yapmadan para transferlerinin belli bir süre rahat yaşamayı sağlayabileceğini, fakat uzun vadede 10 ila 30 yıllık zaman dilimlerinde bunun Avrupa’ya zarar vereceğinin altını çizdi.

“Avrupa’nın güçlenmesini istiyorum.” diyerek Federal Meclis’ten destek isteyen Merkel, “Krizden başarıyla çıkılması ve Çin, Hindistan, Güney Amerika’yla rekabet edebilmek için güçlü olmamız gerekir.” dedi.