Yunanistan’daki seçimleri kazanan Radikal Sol İttifak Syriza Partisi’nin Bağımsız Yunanlar Partisi ile oluşturduğu koalisyon hükümeti Almanya tarafından dikkatle izlenmeye devam ediliyor.

Syriza Partisini bazı sol popülist çıkışlarıyla tanınan Alman ana muhalefet partisi Sol Parti (Die Linke) ve Bağımsız Yunanlar Partisi’ni de AB ve göçmen karşıtı söylemleriyle güçlenen sağ popülist AfD (Almanya için Alternatif Partisi) ile özdeştiren Berlin merkezli Almanya Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü (DIW) Araştırma Grubu Müdürü Prof. Alexander Kritikos “Syriza partisinin güçlenmesinden Alman hükümeti de sorumlu, çünkü hükümet Yunanistan’la ilgili fazla biçimde tasarruf politikalarına yöneldi. Son beş yıl boyunca yatırım teşvikleri ile kalkınma politikaları önerilmedi. Hâlbuki tasarruf politikaları yatırım programları ile desteklenmeliydi.” dedi.

Yabancı Gazeteciler Cemiyeti tarafından düzenlenen bir programda soruları cevaplandıran Prof. Kritikos, “Merkel ve Çipras birbirlerini sevmeyecekler.” ifadesini kullandı. Başbakan Aleksis Çipras’ın “AB Troykası ve Yunanistan tarafından kabul edilen anlaşmalara riayet etmekten başka çaresi olmadığını” kaydeden Kritikos, “Bunun aksi yönündeki her açıklama Troyka’nın elini güçlendirmektedir. Yunanistan’ın şu anda pazarlık gücü bulunmamakla birlikte reformları uygulamaktan başka izleyeceği bir alternatifi de yok.” dedi. Alexander Kritikos, Çipras’in ‘AB’nin tasarruf politikalarına son verme ve ülkenin borçlarını sildirme’ vaatlerinin “gerçekçi olmadığının” altını çizdi.

Yunanistan, devlet bütçesi iflasını engelleyen Avrupa Birliği, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası ile yaptığı anlaşmalar gereği katı tasarruf politikaları izlemek zorunda kalmıştı.

“EURO’DAN ÇIKIŞ AB’YE MADDİ ZARAR VERMEZ FAKAT UYUMA OLUMSUZ ETKİSİ OLUR”

Yunanistan’ın Almanya için dış ticaret hacmi açısından “çok küçük ve önemsiz bir partner” olduğunu kaydeden Alexander Kritikos, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkışı konusunda yürütülen tartışmalarla ilgili olarak ise “AB açısından önemli olan Avrupa’nın iç uyumunun bu durumda zarar göreceği meselesidir. Yunanistan’ın Euro bölgesinden çıkması Alman ekonomisini olumsuz etkilemez. Ekonomik sorunlardan ziyade Avrupa’nın iç entegrasyonunun bundan zarar göreceği fikri üzerinde durulmaktadır. Yoksa Almanya için Yunanistan çok küçük ve önemsiz bir partnerdir, daha önemli partnerler var.” dedi.

Açıklamalarının devamında AB Troykası'nın son beş yılda Yunanistan’a “tepeden baktığını” da söyleyen Almanya Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü Araştırma Grubu Müdürü Prof. Alexander Kritikos, “Yunanistan’a sürekli olarak taleplerde bulunuldu. Tasarruf tedbirlerinin yürürlüğe konulması noktasında bir program desteği olmadı. Bir güven de oluşturulmadı. Karşılıklı işbirliği de olmayınca AB’ye karşı reaksiyonlar oluştu. Hâlbuki reform sürecinin sıkı destek ile bir vizyona dönüştürülmesi gerekirdi.” eleştirisinde bulundu.

Syriza'nın “Avrupa karşıtı tandanslı bir parti” olduğunu savunan Kritikos, koalisyon partneri sağ eğilimli Bağımsız Yunanlar Partisi’nin eski elitlerle işbirliği içinde olmasından dolayı, Başbakan Aleksis Çipras’ın gelir dağılımlarının yeniden düzenlenmesi gibi sol vaatlerinin hayata geçirilmesinin de mümkün olamayacağını iddia etti.