Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’tan kreditörlerin ‘cömert’ teklifini kabul etmesini istedi. Çipras ise kreditörleri ‘şantaj’ yapmakla suçladı.

Merkel ve Hollande, bugün Çipras’la 45 dakikalık özel bir görüşme yaptı. Yunanistan’a yaklaşmak için bir adım attıklarını söyleyen Merkel, “Şimdi benzer bir adım atma sırası Yunan tarafında.” dedi.

Almanya ve Fransa liderleri, yarın Brüksel’de yapılacak Euro bölgesi maliye bakanları toplantısının anlaşma için son şans olarak değerlendirdi. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ise anlaşmanın sağlanacağına dair epeyce iyimser olduğunu söyledi.

İki liderin ‘cömert’ olarak nitelendirdikleri teklife göre Yunanistan’a 15,5 milyar dolarlık kredi verilecek. Atina yönetimi böylece Kasım ayı sonuna kadarki borç ödemelerinin yapabilecek. Bu süre içinde ise Yunanistan Parlamentosu’nun reform paketini onaylaması isteniyor.

Teklifi kabul etmemesi halinde Yunanistan, vadesi ay sonunda dolacak IMF borç taksitini ödeyemeyecek. Finans sistemine güvenin sarsılmasıyla Atina’nın Euro Bölgesi’nden çıkması gündeme gelebilecek.

Zirvenin ardından gazetecilere kısa bir açıklama yapan Yunanistan Başbakanı Çipras, Avrupa’nın demokrasi, dayanışma, eşitlik ve karşılıklı saygı gibi değerlerini korumak için mücadele ettiklerini söyledi. Çipras, “Bu değerler şantaj ve ültimatomlar üzerine kurulu değildir.” dedi.

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ise “Artık oyunun bittiğini her gün tekrar etmek siyasi şantaj değildir.” ifadelerini kullandı.