Almanya Başbakanı Angela Merkel’in parti grubu, referandumda tasarruf paketine ‘hayır’ diyen Yunanistan’a yeni yardıma şiddetle karşı çıkıyor. Merkel’in yardım paketini Meclis Grubu'na getirmesi halinde geçirmesinin zor olacağı belirtildi. Üçüncü yardım paketine seçmen de karşı.

Başbakan Angela Merkel, Euro Bölgesi devlet ve hükümet başkanlarıyla Yunanistan’a muhtemel bir yardım paketinin pazarlığını yaparken, Hıristiyan Birlik (CDU/CSU) Meclis Grubu, Yunanistan’a üçüncü bir yardım paketine karşı çıkıyor.

Son beş yıldır Yunanistan kriziyle uğraşan Merkel’in Meclis Grubu’nda muhalif sesler artmaya başladı. "Yunanistan 'hayır' dedi. Hayır bizim için yardım paketi ve pazarlığa hayır anlamına geliyor." diyen CSU Genel Sekreteri Andreas Scheuer, Atina’ya yardıma karşı çıktığını beyan etti. Yunanistan hükümetinin halkını kandırdığını iddia eden Scheuer, Atina’nın reform yapmadan Euro’yu muhafaza edemeyeceğini söyledi.

Referandumda yüzde 61’lik bir oranla Başbakan Aleksis Çipras’ın AB, Avrupa Birliği Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu’nun kemer sıkma paketine karşı çıkmasına destek vermişti.

Mecliste Birlik Partileri'nin KOBİ işlerinden sorumlu yetkilisi Christian von Stetten de Almanya’nın reform konusunda isteksiz olan Yunanlar ile uğraşmayı bırakmasını istedi.

CSU Grup Başkanvekili Hans-Peter Friedrich ise Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanlarının korku hissi ve birlikte hareket edememe halinin Euro için en önemli tehlike olduğunu dil getirdi.

Bavyera Maliye Bakanı Markus Söder de “En dürüst ve akıllıca yol Yunanistan’ın Euro’dan çıkmasıdır.” dedi. Söder, "Yunanistan, Avrupa ile başka bir model istediğini açık şekilde ortaya koydu. Avrupa modeli para karşılığında reform talep eder. Yunanistan’ın istediği gibi reform olmadan para verilmesi mümkün değil. Bu Euro’nun temel değerlerine aykırı." dedi.

BİRLİK PARTİLERİNE DESTEK ARTTI

Birlik Partileri'nin Yunanistan’a karşı sert açıklamalar yapması ve üçüncü yardım paketine karşı çıkması seçmenden destek gördü.

Insa Enstitüsü’nün yaptığı kamuoyu araştırmasına göre Birlik Partileri'nin oy oranı yüzde 43’e çıkmış gözüküyor. Bu destek bir hafta önce yüzde 40,5 olarak açıklanmıştı.

Almanların, Yunanistan krizinde CDU’ya güvendiklerini söyleyen Insa Enstitüsü Müdürü Hermann Binkert, seçmenin özellikle Atina’ya karşı sert tutumuyla bilinen Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble’nin arkasında durduğunu dile getirdi.

Öte yandan Yunanistan’a karşı daha ılımlı bir politika izleyen Yeşiller Partisi de oy oranını yüzde 9,5’den yüzde 10’a çıkardı.

Referandum öncesi Yunanlıları 'evet' demeye çağıran, referandum sonrasında da “Yunanistan bütün köprüleri yıktı“ açıklaması yapan SPD’nin oy oranı yüzde 1 düşüş yaşadı. SPD’nin oy oranı yüzde 24, Sol Parti’nin seçmen desteği ise yüzde 9 olarak belirlendi.