İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Türkiye’nin en büyük ve en nitelikli fuar merkezi Fuar İzmir, kapılarını Türkiye’nin en büyük ihtisas fuarı MARBLE 2015-21. Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’yla açtı. İzmir, mermer ve doğaltaş sektöründe dünya çapında bir buluşmaya daha evsahipliği yapıyor. MARBLE, bu yıl metraj olarak yüzde 168, katılımcı sayısı olarak yüzde 31 ve stant sayısı olarak yüzde 64 oranında büyüdü. İzmir Fuarcılık Hizmetleri A.Ş. (İZFAŞ) tarafından düzenlenen Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nda, 27 ülkeden 373’ü yabancı olmak üzere toplam 1562 katılımcı ürünlerini sergiliyor. Toplam 119 bin metrekare alan üzerinde düzenlenen fuarda mermer ve doğaltaş, fabrika makineleri, ocak ve iş makine ve ekipmanları ile sarf malzemeleri yer alıyor. Fuarda, ağırlıkları 10 ile 30 ton arasında değişen işlenmiş, yarı işlenmiş ve ham olmak üzere 15 bin ton doğaltaş, toplam 784 adet blok sergileniyor. Sadece profesyonellere açık olan fuar, 28 Mart 2015 tarihinde sonra erecek.

Fuarın açılışına CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makineleri Üreticileri Birliği (TÜMMER) Başkanı Raif Türk, Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) Başkanı Mevlüt Kaya ve sektör temsilcileri katıldı. İzmir Valisi Mustafa Toprak katılmazken Vali Yardımcısı Hasan Hüseyin Can, konuşması kesilerek sık sık yuhalandı.

TÜMMER Başkanı Türk, açılışta yaptığı konuşmada Soma ve Ermenek facialarının yaşandığı 2014 yılının, madencilik açısından zor ve acı bir yıl olduğunu söyledi. Türk, “Madencilikte vahşi kapitalist düzeninin çoktan kapandığını herkesin bilmesi gerektiğini yüksek sesle dile getirmeliyiz. Çevre ve insan sağlığına duyarlılığımızın her gün daha çok artması gerektiği açıktır.” dedi. Fuarın yeni yeriyle dünya liderliğine yürüyen sektöre büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Türk, doğaltaş sektörünün genelgelerle son 30 yılın en sıkıntılı dönemini geçirdiğini söyledi.

EMİB Başkanı Kaya ise fuarı hayata geçirenlere ve yer teminlerinde hiçbir adaletsizliğe fırsat vermeyen İZFAŞ yetkililerine teşekkür etti. Kamu yatırımcılarına da seslenen Kaya, projelerde en az yüzde 15 yerli doğaltaş ve mermer kullanmaları için ricada bulunarak, dünyada bunun uygulandığını hatırlattı.

KOCAOĞLU: TÜRK FUARCILIĞININ YENİ MABEDİ

Başkan Kocaoğlu, “Türk fuarcılığının yeni mabedi” olarak tanımladığı Fuar İzmir’in açılışı ile büyük bir onur yaşadıklarını söyledi. Kocaoğlu, “Bugün İzmir’in düğün günü. Bugün İzmir’in bayramı. İzmir Fuarı’nın kurucusu, unutulmaz belediye başkanı Dr. Behçet Uz’dan aldığımız bayrağı, bugün çok daha yukarılara taşıdık. ‘Fuarlar ve kongreler kenti İzmir’ hedefiyle çalışan merhum Başkanımız Ahmet Piriştina’nın en büyük rüyalarından birini gerçekleştirdik. Bu başarı tüm İzmirlilerindir.” dedi.

MALİYETİ 1 MİLYAR LİRAYI BULACAK

Fuar İzmir ile fuarcılık tarihinin yeniden yazıldığını belirten Başkan Kocaoğlu, şunları kaydetti: “İzmir İktisat Kongresi’nden 9 Eylül Sergisi ve Arşı Ulusal İzmir Panayırı’na, İzmir Enternasyonal Fuarı’ndan Fuar İzmir’e uzanan çizgisiyle kentimiz bugün fuarcılığın tarihini yeniden yazıyor. İzmir demek, fuar demek. Fuar demek ticaret, turizm, istihdam demek. Kazanç, iş, aş, bereket demek. İşbirliği, barış ve dostluk demek. Açtığımız fuar, yerelde kalkınma hedefimizin en önemli parçasıdır. Fuar İzmir, A’dan Z’ye her şeyiyle Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmıştır. 337 bin metrekarelik arazisi, parsel parsel satın alınmıştır. İlk etapta harcanan para 400 milyon TL’dir. Monoray, kavşak, otel ve kongre merkeziyle birlikte maliyeti 1 milyar lirayı bulacaktır. Sadece Türkiye’de değil, dünyada böyle bir model yok. En büyük teşekkürüm İzmirlilere, sevgili hemşehrilerime. Bize inanıp güvendikleri, sahip çıktıkları için.”

‘BİZİ ELEŞTİRENLER FUAR İZMİR'E GELSİN’

Fuarın açılışında konuşan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu da iki yıl önce temelini attıklarını hatırlatarak, “Şimdi hizmete açıyoruz. Hayatımda gördüğüm en güzel olaylardan birisidir.” dedi. CHP’nin demokrasiyi, hukuku savunduğu ancak ekonomiye fazla ağırlık vermediği eleştirisinde bulunulduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Demokrasinin ve hukukun olmadığı yerde hiçbir şey olmaz. Demokrasi ve hukuk, hepimiz için ortak alandır ama biz ekonomiyi asla unutmayız. Neden? İşareti Atatürk, 1920’lerde vermiştir. Ne demiştir, o büyük komutan? 'Savaş meydanlarında kazanılan zaferler, ekonomik zaferlerle taçlandırılmadıkça bağımsızlığınızı uzun süre devam ettiremezsiniz.' demiştir. Yüzde 100 doğru. Güçlü olmak, söz sahibi olmak istiyorsanız, bütün dünyanın size saygı duymasını istiyorsanız ekonominiz güçlü olacak. Dünyaya bakışınız o zaman daha farklı olur. Ekonominin güçlenmesi, en büyük arzumuzdur. Bizi eleştirenler, istirham ediyorum Fuar İzmir’i gezsinler, İzmir’e baksınlar.” diye konuştu.

‘BİRİSİ PARSEL PARSEL YÖNETTİĞİ KENTİ SATIYOR, BİRİSİ GÖRKEMLEŞTİRİYOR’

İzmir’in, Türkiye’de borcu olmayan ender belediyelerden birisi olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “İBB’nin kredi notu, TC’nin kredi notundan daha iyidir. Ankara’dakiler bunu iyi duysunlar. Kocaoğlu, ‘Tek isteğimiz var, bizim için ayrımcılık yapmasınlar.’ dedi. Yüzülebilir körfezden söz etti. İki yıldır Ankara’dan ÇED raporu gelmiyor, engel çıkarıyorlar ama hangi engeli çıkarırlarsa çıkarsınlar İzmir’i Türkiye’nin incisi, gözbebeği yapacağız, kararlıyız. Yine Sayın Kocaoğlu güzel bir tanımlama yaptı, ‘Parsel parsel görüştüm, tamamını satın aldım.’ dedi. Bir de Ankara’yı düşünün, parsel parsel lafı size bir şeyler hatırlatıyor herhalde. Ne diyordu hükümet sözcüsü, kendi büyükşehir belediye başkanı için? ‘Ben onu çok iyi tanırım, Ankara’yı parsel parsel sattı.’ diyor. Birileri yönettiği kentti parsel parsel tezgahlıyor, pazarlıyor, birileri yaşadığı kenti parsel parsel görkemleştiriyor. Aradaki fark budur.”

‘KUL HAKKI YEMENİN EN BÜYÜK GÜNAH OLDUĞUNA İNANIYORSANIZ, BİZE YETKİ VERİN’

Genel seçimde yetki isteyen CHP Lideri Kılıçdaroğlu, “Kul hakkı yemenin en büyük günah olduğuna, halka hesap vermenin siyasetin namusu olduğuna inanıyorsanız, 7 Haziran’da Türkiye’nin yeniden dirilmesi ve şaha kalkması lazım. Bunun için dört yıl için yetki istiyorum. Özgür ve büyüyen bir Türkiye, ayrımcılık yapan değil, birleştiren bir Türkiye olacaktır. Hiç kimsenin etnik kimliğiyle, yaşam tarzıyla, inancıyla ilgilenmeyen, herkese saygı gösteren yeni bir siyaset anlayışını Türkiye’de egemen kılacağız ve bu sözün arkasında duracağım.” şeklinde konuştu.

FUARDAN NOTLAR

MARBLE ŞAHA KALKTI

- İZFAŞ tarafından 21. kez düzenlenen MARBLE, bu yıl metraj olarak yüzde 168, katılımcı sayısı olarak yüzde 31 ve stant sayısı olarak yüzde 64 büyüdü.
- Fuarın 27 ülkeden, 373’ü yabancı toplam bin 562 katılımcısı bulunuyor.
- 119 bin metrekare alanda düzenlenen fuarda 15 bin doğal taş, 784 adet blok sergileniyor.
- Fuar, 28 Mart 2015’te kapılarını kapatacak.

BEŞ EYFEL KULESİ KADAR DEMİR HARCANDI

- Fuar İzmir, 337 bin metrekarelik arsaya, yani 50 futbol sahasına eşit bir araziye inşa edildi.
- Toplam inşaat alanı 240 bin metrekare büyüklüğünde.
- Fuar İzmir’de 4 adet kapalı, 1 adet açık sergi alanı bulunuyor. Sergi holleri 90 bin metrekare, yani 12 futbol sahası büyüklüğünde.
- Ayrıca 8 kattan oluşan bir ofis bloğu bulunan Fuar İzmir’de 6 katlı otopark, ofis, VIP salonu ve dinlenme salonu bulunuyor. 12 bin 900 metrekarelik bölümünde ise 2 adet seminer salonu, kafeterya, ofis ve restoran bulunuyor.
- 48 metre yüksekliğinde 14 katlı seyir kulesinin yanısıra 2 bin 500 araba kapasiteli kapalı otopark da yer alıyor.
- Fuar İzmir’in yapımında kullanılan 34 bin ton demirle beş tane Eyfel Kulesi inşa edilebilir.